Hopp til innhold

Bjarte Baasland i retten igjen

Forsvaret skal føre nye vitner som kan belyse Baaslands medisinske tilstand.

Bjarte Baasland

Forsvaret kommer til å føre nye vitner når Borgarting lagmannsrett mandag behandler anken fra bedrageridømte Bjarte Baasland (36).

Foto: NRK

Forsvaret kommer til å føre nye vitner når Borgarting lagmannsrett mandag behandler anken fra bedrageridømte Bjarte Baasland (36).

–Vi har nye vitner som vil belyse Baaslands medisinske tilstand og hva som er årsaken til at spillemanien tok overhånd, sier hans forsvarer John Christian Elden.

Les også: Baasland-saken taes til Høyesterett

Les også: Skremt av Baasland-saken

VG skrev for to uker siden at Baasland i sommer fikk en diagnose kalt velokardiofacialt syndrom (VCFS), som blant annet gir seg utslag i at de som rammes har problemer med å forholde seg til tall, de sliter med emosjonell kontroll og emosjonelle vansker.

Tapte 55 millioner

– Jeg håper dette bidrar til å gjøre min spilleavhengighet mer forståelig, sa Bjarte Baasland til VG.

Syndromet skyldes en kromosomfeil, og Baasland skal ha fått påvist det etter en gentest ved Aker Universitetssykehus.

Les også: Baasland-søksmål avvist

Les også: Krever DnB NOR i ny Baasland-sak

Baasland ble i Oslo tingrett i oktober i fjor dømt til fire års fengsel for grov utroskap. I tillegg ble han dømt til å tilbakebetale Cecilie Nustad 26,7 millioner kroner.

Ifølge forklaringen han ga i retten har Baasland i alt spilt på nettet for et samlet beløp på over 66 millioner kroner i perioden 2005-2008. Nettotapet har vært på 55 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ernst Baasland

Ernst Baasland gikk av som biskop i Stavanger i kjølvannet av sakene omkring låneopptak for å dekke sønnens spillegjeld.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Tilståelsesdom

I Oslo tingrett avga Bjarte Baasland en uforbeholden tilståelse.

Hans forsvarer John Christian Elden sier da også til NTB at anken ikke gjelder straffeutmålingen, men skyldspørsmålet.

Elden har tidligere sagt til VG Nett at Baasland mener han ikke kan dømmes for bedrageri i vinningshensikt, fordi han har hatt til hensikt å tilbakebetale lånene han har tatt opp.

Bjarte Baaslands historie sprakk i mediene i 2008.

Les også: Bodhild Baasland tiltalt

Les også: Kreditorene taper 9 millioner

Hans nettspill kostet foreldrene dyrt. Begge ble slått personlig konkurs, og moren Borghild Baasland er siktet for grovt bedrageri av 5,5 millioner kroner. Faren Ernst Baasland gikk av som biskop i Stavanger i kjølvannet av sakene.

Les også: Flere kreditorer avhøres

Røeggens advokat Jon Christian Elden

Jon Christian Elden har overtatt for forsvarer for Bjarte Baasland.

Foto: Johan B. Sættem

Skiftet forsvarer

I dommen fra Oslo tingrett går det fram at retten er i tvil om Bjarte Baasland fullt ut har innsett alvoret i saken.

– Retten er egentlig i tvil om hvorvidt siktede selv i dag har tatt alt dette inn over seg, selv om han sier noe annet, står det blant annet i dommen

. Bjarte Baasland ble i tingretten forsvart av advokat Hege Birkeland Ersland. I november i fjor skiftet han forsvarer til John Christian Elden.

Elden opplyser til NTB at Bjarte Baasland vil møte når ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett mandag. Det er satt av en dag til saken.