Hopp til innhold

Jente på Karmøy E.coli-smittet

Jenten er innlagt på sykehus med nyresykdom. Smittekilden er fortsatt ukjent.

E.coli bakterieprøve (Illustrasjonsfoto)

Et barn i Rogaland er smittet med den samme typen aggressive E. coli-bakterier som i det nasjonale utbruddet, melder Folkehelseinstituttet.

Foto: colourbox.no

En jente i Karmøy kommune er smittet med den samme typen aggressive E. coli-bakterier som i det nasjonale utbruddet, melder Folkehelseinstituttet.

Jenten har hatt blodig diare og er innlagt på Haukeland sykehus i Bergen med nyresykdommen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom)

Jenten er mindre enn ti år gammel.

Haukeland universitetssykehus opplyser torsdag ettermiddag at jentens tilstand er alvorlig, men stabil, og hun får nå behandling ved intensivavdelingen.

Det tiende tilfellet

Det nye tilfellet i Rogaland innebærer at det nå er ti barn som er bekreftet knyttet til det nasjonale E.coli-utbruddet.

– Vi ser alvorlig på at det kommer et nytt tilfelle nå så lenge etter det forrige, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Kommuneoverlegen og det lokale Mattilsynet tar nå rutinemessige prøver av pasienten og matvarer hos familien. Det vil også bli foretatt grundige intervjuer av foreldre og andre i jentens nærmiljø med tanke på å kartlegge hva hun har spist og drukket, og om det har hatt kontakt med dyr.

- Vi vil etterforske dette tilfellet like grundig som de tidligere tilfellene, og håper det kan bringe oss videre i etterforskningen, sier Aavitsland.

LES: Barn kan være smittet

LES: Ulike smittekilder

- Vanskelig arbeid

Mattilsynet på Haugalandet samarbeider med kommunelegen i Karmøy i jakten på å finne kilden til E.coli-smitten.

- Vi foretar blant annet kostholdsundersøkelser for å finne ut om smittekilden kan være kostholdsrelatert. Dessuten tar vi miljøprøver i barnets hjem og i nærområdet. Disse prøvene er ikke bare relatert til mat, sier seksjonssjef Jarl Inge Alne til NRK.

Alne understreker at det den siste tiden har vært en rekke utbrudd av E.coli-smitte i Europa, uten at noen har klart å finne kilden for smitten.

- Det er et meget vanskelig arbeid, sier seksjonssjefen i Mattilsynet.

Ingen mistanker om kilde

I meldingen fra Folkehelseinstituttet heter det at etterforskningen av utbruddet har pågått hele sommeren. Likevel har verken instituttet eller Mattilsynet noen sikre mistanker om hva som kan være kilden til utbruddet.

- Vi vil også i dette tilfelle be foreldrene om å hente ut utskrifter fra bankkortkontoer for å finne ut hvor og når man har handlet matvarer forut for at barnet ble sykt. På den måten kan vi etterspore detaljerte kvitteringer fra den enkelte butikk. De fleste store matvarekjeder har lagret slike opplysninger elektronisk, sier Aavitsland.

Denne infeksjonen starter ofte med vanlig diare, som seinere ofte blir blodig. Dette varer i fire til ti dager, ofte noe lenger hos barn.
Fem til ti prosent utvikler nyresykdommen HUS.

Personer med blodig diare, særlig barn, bør søke lege raskt, heter det i meldingen fra Folkehelseinstituttet.