Hopp til innhold

Forteller alt i ny bok

Bjarte Baaslands historie om hvordan 70 millioner kroner forsvant i nettspill og liv på luksushoteller kommer ut som biografi i høst.

Bjarte Baasland

I ett år skal den bedragerisiktede Bjarte Baasland ha bodd på luksushotellet Hilton i Praha.

Foto: Aagaard, Rolf M. / Aftenposten

I omlag ett år skal den bedragerisiktede Bjarte Baasland ha bodd på luksushotellet Hilton i Praha.

Da pengene tok slutt i fjor sommer, skal han ha blitt kastet på gaten og måtte bo i en park i den tsjekkiske hovedstaden.
Det er bare en av de opplysningene som skal fremkomme i en biografi om Bjarte Baasland.

Etter det NRK har grunn til å tro, vil boken bli publisert i samråd med Bjarte Baasland selv og gitt ut senere i høst.
Boken er skrevet av forfatter Håvard Rem, som tidligere har gitt ut biografier om blant andre Arild Edvardsen, Tor Erling Staff og Erik Mykland.

Skal ha spilt bort 70 millioner kroner

NRK har forsøkt å få en kommentar om saken både fra Rem, forlaget Schibsted og Baaslands advokat, Hege Ersdal, men ingen har ønsket å kommentere boken i dag.

Boken skal ta for seg både Bjarte Baaslands oppvekst og liv, men har hovedfokus på det livet han levde etter at han flyttet til Tsjekkia og startet en omfattende spillevirksomhet på nettet.
Pengene kom i all hovedsak fra lån hans mor, Bodhild Baasland, tok opp blant venner, familie og bekjente i Norge over en toårsperiode.

Rettsaken mot Bjarte Baasland kommer på nytt opp som tilståelsessak 1. oktober i Oslo tingrett. I juni ble saken utsatt fordi Baasland var for syk til å møte.

LES: Utsettelsen kan koste Baasland dyrt

LES: Baasland i politiavhør

Totalt skal Bjarte Baasland ha spilt bort nær 70 millioner kroner. 26 millioner kom fra et lån Selvaag-arvingen Cecilie Nustad ga. 43 millioner kom fra lån hovedsakelig hans mor tok opp blant private samt lån foreldrene Ernst og Bodhild Baasland selv tok opp i norske banker. Bjarte Baasland har også brukt millionbeløp på luksushotel.

Hotellregning på en million kroner

I en kortere periode før han tok inn på Hilton Praha bodde Baasland også luksushotellet Ritz Carlton i Berlin. To av innbetalingene han har foretatt til kreditor i Norge er registrert med adressen til Berlin-hotellet:

Det siste året i Praha skal Bjarte Baasland ha bodd på det fasjonable Hilton-hotellet i den tsjekkiske hovedstaden. Regningen skal ha kommet opp i en million kroner.

Men da pengestrømmen fra Norge tok slutt i juni i fjor, var Bjarte Baasland ikke lenger i stand til å betale for seg. Han skal da ha blitt kastet ut av hotellet og overnattet blant annet i en park i Praha.
Hilton-hotellet vil ikke bekrefte historien.

-Jeg ber om forståelse for at vi ikke kommenterer noen forhold av denne karakter til utenforstående, sier Marketa Sebkova, som er markeds og pr-sjef ved Hilton Prague hotell.

-Bjarte Baasland bodde en kortere periode på Ritz Carlton hotell i Berlin, noe som formodentlig er årsaken til at denne adressen har kommet frem. For ordens skyld opplyses at han hadde gunstig avtale i forhold til pris, har hans advokat Hege Ersdal tidligere opplyst til NRK.

LES: Baasland-effekt ga mindre gambling

LES:Saksøker spillselskaper

Spillegalskap

Boken om Bjarte Baasland skal – etter det NRK forstår – også fokusere på Bjarte Baaslands spillegalskap. Bjarte Baasland skal ha spilt på flere nettspill samtidig. I og med at Baasland også vant en god del på spillene, må han totalt ha satset flere hundre millioner kroner på nettspill under oppholdet i Tsjekkia.

Fra før er det kjent at også tidligere biskop og Bjarte Baaslands far, Ernst Baasland, kommer med bok til høsten. Den handler om tilgivelse.