Hopp til innhold

Se min «sjole», eller kjole?

Fonetisk sammenfall av sj og kj lyden er helt naturlig, mener språkforskere og norsklærere.

Kjole.
Foto: Scanstockphoto

Er du blant dem som sier «sjole», «sjyer» og «sjedekollisjon» og får kjeft for det?

Fortvil ikke! Du er hverken sløv, dum eller snakker galt. Dette er en del av språkets naturlige utvikling, mener både språkforskere og norsklærere for videregående.

- De fleste er jo litt konservative

- Mange unge sliter med å uttale «kj» lyden, men språket er en levende mekanisme, og utviklingen er ikke lett å stoppe, sier avdelingsleder i norsk ved Stavanger Katedralskole, Kirsti Haug.

Foreldregenerasjonen mener mange unge ikke kan snakke ordentlig?

- Vi reagerer på alt som er nytt, og de fleste er jo litt konservative i sin grunnholdning. Det ser vi spesielt i forhold til språket vårt, det "jeg"har lært er rett. Vi snakker ikke slik de gjorde i vikingtiden, det skal vi kanskje være glade for.

Språkforsker og professor Hanne Gram Simonsen, ved Universitetet i Oslo, suderte for flere år siden årsakene til at det ble et sammenfall mellom lydene. Hun mener den endringen som har skjedd de senere år er naturlig, og resultat av et levende språk i utvikling. Haug er helt enig.

- Vi har språkrådet som forteller oss hva som er rettskrivning, og elevene må holde seg til reglene. Når de har muntlig prøve må de snakke slik at de blir forstått. I hele Rogaland så snakker vi ikke slik besteforeldrene våre gjorde, de hadde kanskje en dialekt som var tydeligere. Dialektene utvannes, men likevel så er dialektene der, sier Haug.

Noen mener dette har med sløvhet å gjøre, hva mener du om det?

- Dette er ikke sløvhet. Språk utvikles på grunn av økonomi og tydelighet. Økonomien ligger i vi forenkler språket, det lever det livet som gjør det lettest for seg selv. Samtidig må du bli forstått, mottakeren må selvsagt forstå budskapet, sier Haug.

- De blander seg inn i alt

På en bussholdeplass møter reporteren fra NRK Rogaland på to jenter, Hilde Østerhus og Emma Hodnøy. De synest ikke noe om å bli kritisert for å slenge på en «sj»-lyd.

Det er en del eldre som mener de som bruker «sj»-lyden ikke kan snakke ordentlig, hva mener dere om det?

- De er veldig dømmende, de skal alltid blande seg inn i alt. La folk snakke som de vil.

Avdelingsleder i norsk, Kirsti Haug forstår jentene langt på vei.

- De kan være de får kjeft av mor og far, men det er ikke sikkert at de vil få kjeft på skolen, sier Haug.

Hva mener du om språkutviklingen, er det greit å si «sjole»?