Hopp til innhold

Landsmenn finner hverandre i Norge

Innvandrere til Norge velger de byene som har flest innbyggere fra hjemlandet.

Innvandrere, pakistanere

Pakistanere er den klart største innvandrergruppen i Oslo, mens den havner langt nede på listen over de største innvandrergruppene i den andre norske storbyene.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tyrkere slår seg ned i Stavanger eller Drammen, men holder seg unna Bergen og Kristiansand.

Folk fra Chile foretrekker derimot Bergen og Kristansand, mens inderne stort sett velger å bo i Drammen.

De innvandrergruppene som stort sett bor jevnt fordelt utover landet er de som kommer fra Polen, Irak og Iran.

Samles i nasjonsgrupper

Ved inngangen til 2009 var det 422 600 innvandrere og 85 600 norskfødte med innvandrerforeldre i Norge. Det bor innvandrere i alle landets kommuner, og størst andel er det i Oslo.

Innvandrerne kommer fra 214 ulike land.

Oslo er den eneste norske byen som har innvandrergrupper som står i forhold til hvor mange fra den enkelte nasjonen som befinner seg i Norge.

I de andre norske storbyene dominerer enkelte nasjonaliteter innvandrerbefolkningen, mens andre er nesten fraværende, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå .

OSLO:

Her er innvandrere fra Pakistan og Somalia (11 000) de klart største gruppene. Det bor nesten 21 000 første eller andregenerasjonsinnvandrere fra Pakistan i hovedstaden. Disse to gruppene havner ganske langt nede på listene over de største innvandrerbefolkningene i de andre norske storbyene.

BERGEN:

Bergen er hovedstaden for innvandrerene fra Chile ( 1200), Irak (1600) og Sri Lanka (1100).
I nabobyen Stavanger er verken Chilenere eller Sri Lankesere på listen over de tjue største innvandrergruppene.

TRONDHEIM:

Folk fra Tyrkia (1000) dominerer innvandrerbefolkningen i trønderhovedstaden. Det bor også mange vietnamesere (900) i Trondheim.

STAVANGER:

Tyrkerne (1100) bor enten i Stavanger, Trondheim eller Drammen, mens det er svært få invandrere fra dette landet i Bergen og Kristiansand.
Stavanger har ellers det største innslaget av engelsktalende innvandrere fra Storbrittania og USA (1400/500)

DRAMMEN:

Her utgjør folk fra Tyrkia (2100), Irak (900) og Pakistan (900) de største innvandrergruppene. Chilenere lar derimot stort sett være å slå seg ned i Drammen. Dette er den eneste byen som har en stor indisk (600)innvandrergruppe.

KRISTIANSAND:

Vietnameserne (900) er den største innvandrergruppen i Sørlandets hovedstad. Hit kommer også mange fra Chile (650) og Irak (570). De som ikke velger Kristiansand som bosted er tyrkere og pakistanere.

FREDRIKSTAD:

Her utgjør innvandrene fra Irak (1300) en gruppe som er dobbelt så stor som den neste på listen, dem som kommer fra Somalia (600). Fredrikstad har også store innvandrergrupper fra Kosovo (600) og Bosnia Hercegovina( 550).