Hopp til innhold

Hårfagres kongsgård blir under bakken

Utgravingen av kongsgården på Avaldsnes på Karmøy blir utsatt til neste år.

Spade

Første spadestikk er enda ikke tatt for utgravingen av kongsgården på Avaldsnes.

Foto: Frank André S. Bremnes

Dette ble klart etter at Riksantikvaren ba Universitetet i Oslo om å revidere søknaden om utgraving, for å undersøke grunnen bedre.

- Da jeg fikk brevet ble jeg selvfølgelig skuffet, sier professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo (UiO), Dagfinn Skre.

- Vi hadde gledet oss til å komme i gang med gravingen på Avaldsnes nå, men sånn er det i denne bransjen. Det går ikke alltid som man hadde tenkt. Så da får vi bare justere planene våre og gå løs med krum hals på de oppgavene som nå ligger foran oss.

Må gjøres skånsomt

I brevet til UiO skriver Riksantikvaren at kartleggingen og utgravingen må gjøres skånsomt, og oppfordrer derfor til å ta i bruk nye metoder som laserscanner og geofysisk radar for å begrense utgravingsområdet.

Riksantikvaren mener at en kombinasjon av de ulike høyteknologiske metodene vil gi meget gode resultater.

Utsettes til neste år

- Dette betyr at vi må utsette utgravingsstart til neste år, og bruke denne sommeren til å gjøre geofysiske undersøkelser, sier Skre. Det vil si å ta i bruk georadar og andre instrumenter som ser ned i bakken.

- Hvor viktig er det å få gravd ut kongsgården på Avaldsnes?

- Det er ikke mange andre ting jeg heller kunne tenke meg å gjøre, sier Skre. Det står veldig, veldig høyt på lista, så dette går jeg inn for med alle de kreftene jeg har.