Hopp til innhold

Så mange deler du polet med

I Finnmark har de desidert best plass når de skal handle på Vinmonopolet.

Vinmonopolet
Foto: Piera Balto / NRK

Vinmonopolet oppretter stadig nye polutsalg, og rett før jul bekjentgjorde de hvor de nye utsalgsstedene kommer i 2009 (se faktaboks lenger ned i artikkelen).

Flere av disse kommer i fylker hvor det er en god del pol fra før. Delt på antallet innbyggere, blir imidlertid tallene ganske annerledes:

Mens Oslo har desidert flest vinmonopol med sine 24* utsalg, er det likevel "bare" 24.000** innbyggere som deler på hvert (se faktaboks).

Minst kø i Finnmark

I Rogaland, hvor det er elleve pol, må nesten 38.242 personer dele på hvert av dem. Det er mest i landet.

I Finnmark har de absolutt best plass på polet i hele landet, selv om fylket bare har ni vinmonopol. I gjennomsnitt må hver finnmarking dele pol med 8047 andre innbyggere.

- Dette har sammenheng med bosettingsmønsteret, sier Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet.

- I Rogaland bor svært mange mennesker svært tett i sentrale strøk. Det er mange per pol, men likevel har mange kort vei til polet. Samtidig er det enkelte store kommuner som ikke har søkt om pol i det hele tatt, så avholdskultur er også en av forklaringene, legger han til.

- Få byer

For Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Finnmark forklarer han derimot få innbyggere per pol med det motsatte bosettingsmønsteret:

- I disse fylkene er det nesten ingen byer, men avstandene gjør at det er en del pol likevel. Derfor har disse fylkene høyere poltetthet enn andre, sier han.

I januar kom salgsstatistikken fra Vinomnopolet. Den viste at Rogaland har tre fylker blant de ti mestselgende polene.

Siden det foreløpig ikke er statistisk kjent at rogalendingen drikker mer enn andre i Norge, kan dermed antallet polutsalg heller være forklaringen på hvorfor rogalandske pol selger så mye fra sine utsalg.

* Basert på antall polutsalg i 2008.

** Basert på Statistisk sentralbyrå (SSB) sin forventede befolkning 1. januar 2009.