Hopp til innhold

EU forbyr plasma-flatskjermer

Hjemmeunderholdningen konge, plasma-flatskjermen, kommer til å bli forbudt. Det er EU som planlegger å innføre forbud av denne typen TV.

Plasma-TV
Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Scanpix/AP

Plasma-TVen er et miljøsvin som bruker opp til fire ganger mer strøm enn modellene som er bygget på lcd-teknologien. Det skriver det danske magasinet Datatid.

Plasma-TVen slipper ut opp til fire ganger så meget Co2 i atmosfæren, mener EU-politikerne. Dermed har EU kastet seg over lovgivningen og skal forby TV-verdenens Rolls Royce.

Nye regler om strømforbruk

Politikerne i Bryssel vil innføre nye regler for hvor meget strøm en TV skal bruke, og vil forby de som ikke overholder kravene.

De nye reglene vil også innføre tester og merking som skal gjøre det lett for forbrukerne å gjennomskue hvilke modeller som vil gjøre minst utslag på strømmåleren.

Lcd-flatskjermer bruker mye mindre strøm enn plasma-variantene, og derfor kan de klare å komme seg under strømforbruket i de nye retningslinjene. Et 42-tommers lcd-TV bruker omtrent det samme som et noe mindre gammeldags billedrør-fjernsyn.

En talsmann for det engelske miljøverndepartement sier at hvis noen plasmaskjermer kan presse seg ned under grensen for strømforbruk, så kan de få lov å bli i butikkene.