Hopp til innhold

Deilig er jorden

"Deilig er jorden" er en salme som de fleste har et godt forhold til. Her får du historien bak vår mest kjente og kjære julesang.

Julekrybbe
Foto: JORGE ADORNO / REUTERS

Fartein Valen Sendstad er teolog,forfatter og forsker ved Universitetet i Stavanger, og Sølvi Vinnes har skrevet hovedoppgave om Julesanger.

I dag, på selveste julaften forteller de to om opphavet til "Deilig er jorden".

Sølvi Vinnes forteller at sangen er laget av en kjent dansk salmedikter som heter Bernhard Severin Ingemann i 1850.

- Den er på et vis en fredssang etter en krigspeiode. Melodien kjenner vi ikke helt opphavet til. Den er antagelig tysk - en tysk valfartssang som en har brukt når en har gått i prosesjon, sier Vinnes.

"Skjønn er sjelens pilgrimsgang"

- Sjelen er jo det indre åndelige. Denne linjen betyr at de synger underveis mot et høyere mål - en pilgrim er en som er underveis og i vandringsmodus mot et nærvær i forhold til Gud, forklarer Fartein Valen Senstad.

150 000 pilgrimer

- Og går du tilbake til bibelsk tid så vandret de opp til Jerusalem, og på veien sang de salmer. Vi vet at det faktisk kunne komme opp til 100 - 150 000 mennesker fra den store verden.

"Går vi til paradis med sang"

- Det er en veldig glad pilgrimssang dette. Han tar med seg folk fra ulike verdensriker - "gjennom de fagre riker på jorden". Men han tar også med seg pilgrimstoget gjennom alle tider - "tider skal komme, tider skal henrulle", sier Vinnes.

- Er jorden deilig?

Jesusbarnet
Foto: NRK

- Samtidig blir jeg litt varm og litt svett, både når en ser bakover og inn i vår egen tid, for er jorden deilig? Sangen brukes ofte i en begravelse eller f.eks. etter en ulykke..... Da reiser menigheten seg på slutten og så synger de "Deilig er jorden". Og jeg må ærlig innrømme at jeg noen ganger har vanskeligheter med å stemme i, sier Valen Senstad. Men samtidig er det et nyttig trass - å bære dette fram midt i en mørketid - at det faktisk er lys og håp. Man knytter det jo til gleden ved en som er født. Deiligheten er knyttet til "oss er i dag en frelser født".

- Trassmotivet finner vi også i det andre verset der han skriver at "aldri forstummer tonen fra himlen". Det betyr at denne sangen aldri vil stoppe opp. Uansett hva som skjer vil den være her - sangen om barnet i Betlehem, om fred på jorden - det vil ikke forstumme.

Fredsmotivet

Dengang Ingemann laget sangen ble han kritisert for at han forskjønnet virkeligheten.

- Det kan så være, men vi må åpne for at hvis det er mørkt et sted, så blir det jo ikke bedre om en ikke tenner et lys. Deilig er faktisk jorden midt i dette mørket, fordi det tross alt er noe som glimter og blinker.

- Og for å tale sant om livet, må vi også si at livet er godt, skjønt og vakkert med håpet, trassen og lyset. Vi vil holde fast på det gode - på fredsbudskapet.