Hopp til innhold

15 tips til helt gratis julegaver

Her er tipsene til kostnadsfri julegavehandel. Obs: Også godt for samvittigheten og klimaet!

Julegaver

Men hva med å gi et gavekort på noe som forplikter deg i lang tid - ikke bare en enkelt kveld?

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Er lommeboka tom, eller byr det deg imot å gi venner og familie saker og ting som de kanskje ikke har bruk for - bare for å ha noe å pakke inn?

Både finanskrise og klimasnakk kan gjøre det fristende å satse på en julegave som er litt annerledes enn de gjennomsnittlige. Bare fantasien og motet ditt setter grenser.

Gi bort en tjeneste

Å gi et gavekort på en tjeneste du selv kan utføre, har du sikkert hørt om før. Mulighetene er mange: Barnepass til foreldreparet som aldri har tid til hverandre, massasje til kjæresten eller husvask til en som alltid klager over at han eller hun ikke rekker over alle hverdagslige gjøremål.

SJEKK: Grønn hverdags tips til gaver som ikke er ting
(Obs! Ikke bare gratistips!)

Men hva med en tjeneste som forplikter litt mer enn 20 minutter eller en kveld?

TIL FAR: Alle har vel et familiemedlem som ikke er på nett. Gi bort et kurs, da vel! Leser du denne artikkelen, kan du mer enn en som ikke kan noenting. Opprett en gmail-, MSN- eller Facebook-konto - eller alle - i mottakerens navn, print ut papiret og pynt konvolutten som du legger under juletreet. Lov at du tar vedkommende i lære fram til han eller hun kan manøvrere gjennom nettjungelen på egen hånd.

TIL SOFAGRISEN: Kjenner du noen som alltid sier "Ja, jeg skulle beveget meg mer..."? Gi bort et gavekort på 45 minutters rask gange hver tirsdag klokken 20. Alt er lettere når man har noen å gjøre det sammen med.

TIL RØYKEREN: Noen du kjenner som har røykeslutt som nyttårsforsett? Du kan ha skulderen vedkommende trenger å gråte på ved første sprekk. Og kanskje det kan være greit å ha noen å ringe til, eller besøke, når røykesuget melder seg? Fungerer for de fleste nyttårsforsetter.

TIL DEN ENSOMME: Har du en venn eller et familiemedlem som akkurat har flyttet til samme sted som deg? Gi et sosialt gavekort (krever at du liker vedkommende). Si at du tar med han eller henne på de ti neste sosiale sammenhengene du deltar på. Nye vennskapsbånd kan bli skapt allerede før januar er over.

TIL NABOEN: Holder du en eller flere papiraviser? Del med den som bor nærmest det neste året. Etter at du har lest den selv, kan du legge den i naboens postkasse. Sparer trærne, økonomien og sprer kunnskap og viten.

Gi bort engasjement

TIL DEN SOM HAR NOK: Det er populært å gi "kjøpe" geiter, avlinger og annet til familier i områder som har mindre enn vi har i Norge. Ta den helt ut, og få mottakeren til å betale selv. Finn en organisasjon du tror på, og fyll inn gavemottakerens navn og foreslå et beløp på et skjema med kontonummer. Gi en enklere vei til å gi!

TIL DEN SPREKE: Mange idrettslag har dugnad under butikkenes vareopptellinger i januar. Meld deg frivillig for et av dem, gjerne i mottakerens lokalmiljø, og lag et fint gavekort hvor du forteller om hva du skal gjøre.

TIL ORGANISASJONSMENNESKET: Si at du stiller én time hver uke til gratis innsats for organisasjonen mottakeren er medlem i.

Hender (Illustrasjonsfoto)

Mange eldre - og andre - kan trenge et besøk. Hvorfor ikke gi bort det i julegave?

Foto: colourbox.no

TIL DEN ELDRE: Kjenner du noen som bor på sykehjem eller lignende? Si at du kommer på besøk hver torsdag kveld etter middag. Og om ikke noen i din familie eller vennekrets selv bor på institusjon, meld deg inn i besøkstjenesten der du bor.

SJEKK: Besøksvenn i Røde Kors

Mobilskader

Venn som bor langt unna? Gi faste telefonsamtaler i presang.

TIL DEN SOM BOR LANGT UNNA: Lag et gavekort på en halvtimes telefonsamtale hver søndag kveld. Har du dårlig med penger, ring fra jobben!

Noen ting er helt gratis

Hvis du likevel føler at du må gi noe mer enn et forpliktene papir, men ikke kan bruke kroner, er det også noen muligheter. Du kan skaffe ting-julegaver også - helt gratis.

GI BORT NOE AV DITT! Du har sikkert en bok du elsker, men har lest mange ganger. Eller en bok du aldri klarer å få begynt på. Eller CD-er, DVD-filmer, kjøkkenutstyr eller klær. De fleste oss har en rekke saker som andre kunne hatt bruk for, som vi aldri bruker selv. Bare fantasien setter grenser.

BYTT NOE! Mange bruktbutikker har tilbud av typen "Gi oss fem brukte VHS-filmer og få én brukt DVD i bytte". Det samme kan gjelde tegneserier og bøker. Sjekk der du bor!

Byttebu åpnet på Forus

Fra IVARs byttebu.

Foto: Morten Nesvik / NRK

FÅ NOE! IVAR (interkommunalt vann-, avløps- og renovasjonsselskap på Nord-Jæren i Rogaland) har laget en "byttebu" ved gjenvinningsanlegget på Forus. Her kan du legge fra deg ting du ikke trenger, og ta med noe du har lyst på. har du ikke noe å legge igjen, er det likevel greit å ta med seg noe.

SJEKK: Mer om "byttebua"
LES OGSÅ: Her henter du gratis kjøleskap

LÅN NOE! Biblioteket har dine favorittbøker, og mange av dem også din favorittmusikk og/eller din favorittfilm. Det beste du vet, vil du kanskje at andre skal lese, høre eller se. Lån i ditt navn, pakk inn og legg under treet. Obs! Husk å hente "gaven" når mottakeren har lest/hørt/sett, ellers kan det fort bli dyrt!

CD-er

Musikk trenger ikke nødvendigvis kjøpes i butikk for å bli julegave til noen du bryr deg om.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

LAST NED NOE: Selv om det ikke er lov, eksisterer også muligheten til å laste ned musikk eller film som du vet at en du er glad i kommer til å sette pris på. Brenn på en CD eller DVD (som du selvfølgelig "låner" fra jobben). Hvis du ikke vil laste ned, kan du svi noe du selv har i samlingen.

Har du flere tips? Del dem i diskusjonsforumet!