Hopp til innhold

Giske: - De små kommer til å tape

Kultir- og kirkeministeren er ikke tilfreds med dommen fra Strasbourg.

Kulturminister Trond Giske

Trond Giske er sterkt uenig i dommen fra den Europeiske Menneskerettsdomstolen om politisk TV-reklame.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Kultur- og kirkeministeren kalte inn til pressekonferanse klokken 15 torsdag etter at det ble kjent at TV Vest vant over den norske stat i spørsmålet om politisk TV-reklame.

- Min reaksjon er først og fremst at det er kun dem med sterke pengeinteresser i ryggen som vil nå fram. TV-reklame er dyrt. Partiene med mye penger vil nå fram, mens de små vil bli skviset ut, sa Giske til NRKs Her og nå torsdag ettermiddag.

Begrensning eller ikke?

Det er ikke lov til å reklamere for politiske partier på TV i Norge i dag. I kommunevalget 2003 sendte TV Vest tre reklamefilmer for Pensjonistpartiet, og ble bøtelagt for dette.

LES OGSÅ: Dette mener partiene om TV-reklame
LES OGSÅ: Ja til politisk reklame

Boten ble ikke vedtatt, og saken endte etter hvert i Høyesterett - og til slutt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Mange mener forbudet mot politisk TV-reklame er en begrensning av ytringsfriheten. Ministeren mener derimot at forbudet er en sikring av ytringsfriheten.

Kan ankes

- Det handler om at alle skal få de samme sjansene til å nå fram, sier han.

Giske sier ikke om staten har bestemt seg for å anke dommen eller ikke.

Dommen fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg er behandlet av en mindre gruppe dommere, og ankemuligheten ligger i at alle de 17 dommerne tar saken til behandling i plenum, ifølge NTB.