Hopp til innhold

- Vil stanse badeendene

Byråkrater mener endene er lovbrytere. Hva synes du?

Badeender

Lotteritilsynet mener kappsvømmende badeender er i strid med regelverket. Bildet er fra Egersund 1.mai i år.

Foto: Øystein Ellingsen

Flere steder i landet er veddeløp med badeender blitt stanset av Lotteritilsynet. Nå krever en Frp-representant svar fra kulturministeren om hvorfor ikke foreninger og lag får drive med dette.

Lotteritilsynet mener andeløpene er lotterier og dermed forbudt.

-Forenings-Norge kan ikke ødelegges av slik galskap, sier leder Ole Jørstad i idrettslaget Nessegutten i Levanger, til Trønder-Avisa.no.

Badeender

Inntektene fra badeandløpet i Egersund gikk til Dalane Psykiatriske senter.

Foto: Øystein Ellingsen

Vi har ikke noe imot badeender, men å bruke dem som lodd og på denne måten, er ikke i tråd med regelverket.

Johnny Gustavsen, seniorrådgiver i Lotteritilsynet

Penger til gode formål

I Egersund ga 2000 kappsvømmende plastfigurer på 1.mai betydelige inntekter til Dalane Psykiatriske senter. Dette løpet er blitt en årlig tradisjon i Egersund. Flere steder i Rogaland, blant annet i Sokndal har det vært arrangert lignende badeandløp/lotterier.

LES: Badeender på vill flukt

I Levanger er det blitt tradisjon at en mengde nummererte plastender slippes fra bybrua, etter at folk har satset sine penger. Den første som passerer under brua ved Holmhaugen er vinneren. I fjor ga andeløpet klubben rundt 60.000 kroner i inntekter. Lotteritilsynet sentralt behandler nå søknader om slike lotterier, etter at de ble behandlet lokalt fram til nyttår.

- Ikke i tråd med regelverket

-Vi har ikke noe imot badeender, men å bruke dem som lodd og på denne måten, er ikke i tråd med regelverket, sier seniorrådgiver Johnny Gustavsen til RomerikesBlad. Stortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp) har sendt et brev til kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) om saken. Hva vil statsråden gjøre for at lokale lag og foreninger ikke blir stoppet ved lov av Lotteritilsynet når det arrangeres uskyldig underholdning?, spør Thomsen.