Hopp til innhold

Oppfordrer til boikott av OL

Den kinesiske mediaprofessoren Jiao Guobiao mener boikott og demonstrasjon mot OL er bra for utviklingen i Kina.

Jiao Guobiao

Den kinesiske mediaprofessoren Jiao Guobiao mener norske myndigheter må si klart fra om hva de mener om situasjonen i Tibet til kinesiske myndigheter.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Boikott av OL-åpningen og demonstrasjoner mot OL-ilden er positivt og bra for utviklingen i Kina. Det var budskapet fra den kinesiske mediaprofessoren Jiao Guobiao, som besøker skole-elever på St. Olav videregående i Stavanger denne uka.

Jiao Guobiao fikk sparken fra universitetet i Beijing etter at han hadde skrevet en artikkel som var kritisk til kommunistpartiet.

Samfunnsfag-elever ved St. Olav videregående skole i Stavanger tar imot Jiao Guobiao og tolken hans. Den kinesiske mediaprofessoren er invitert av byens kulturhus og prosjektet Gjestfrihetens kunster. Eksilforfattere fra hele verden kommer til et ukelangt opphold i den europeiske kulturhovedstaden i 2008.

Fikk sparken

Jiao forteller at han etter måneder med forfølgelse fikk sparken fra sin stilling ved Universitetet i Beijing i 2005. Årsaken var artikkelen "Korstog mot propaganda-apparatet". Han har sittet i husarrest, og er definert som menneskerettighetsaktivist av det kinesiske politiet. Idag bor han som gjestende eksilforfatter i Norwich i England, og ser med glede på demonstrasjonene mot OL-ilden verden over.

Demonstrasjoner vil øve press på kommunistregimet, mener Jiao. Han innrømmer at vanlige kinesere kan bli såret av at OL-forberedelsene bli ødelagt, men de færreste får faktisk se tv-bildene fra opptøyene. Dessuten mener han det er nødvendig med vestlig innflytelse.

Demonstrasjon

Det var store demonstrasjoner da OL-ilden kom til London og Paris.

Foto: JACQUES BRINON / AP

Må si klart ifra

En boikott av åpningsseremonien, som den norske regjeringen så langt har sagt nei til, er han også for.

- Hvis norske myndigheter likevel skal delta på åpningen, må de si klart i fra hva de mener om overgrep i Tibet, og kreve at regjeringen går i dialog med Dalai Lama, sier Jiao.

Kommunistpartiet styrer OL-forberedelsene i Kina. Lekene er politikk, og en begivenhet som dette må utnyttes for alt den er verdt, mener han.

Arnaud Di Pasquale bærer den slukkede OL-fakkelen

OL-ilden ble slukket flere ganger i Paris.

Foto: PATRICK KOVARIK / AP

Under et Kinabesøk i fjor fikk Jiao klar beskjed om å holde seg borte. Han vil ikke få jobb som mediaprofessor i hjemlandet, eller kunne skrive kritiske artikler. Politiet vil ta jevnlig kontakt og følge med på hva han gjør hvis han returnerer.

Situasjonen har blitt verre

79 forfatter og journalister var inntil 2007 fengslet i Kina. Jiao er enig med Amnesty som har hevdet at situasjonen for menneskerettigheter har blitt verre etter at landet ble tildelt OL, selv om lekene på sikt er bra for Kina.

- Hjertet mitt er i Kina, forteller Jiao til elevene på St. Olav, som fortsetter å spørre om alt fra hundekjøtt til ettbarnspolitikk, dagens Mao-syn og kalligrafi. Elevene får høre at kommunistpartiets propaganda-apparat trolig har like mange ansatte som hele Norges befolkning tilsammen.

- Det var en nyttig time. Det er ganske anderledes å høre fra en som er fra Kina. Han er blitt frarådet å komme tilbake til Kina under OL, sier elev Mari Skåra Helliesen.