Hopp til innhold

Får hjelpe ulovlige innvandrere

En ny lov gjør det mulig med hjelpetiltak fra frivillige organisasjoner.

Innvandrere

Kirkens Bymisjon er glad for at de kan gi hjelp til ulovlige innvandrere uten å bryte loven. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Heiko Junge / NRK

Flere illegale innvandrere søker hjelp hos Kirkens Bymisjon i Stavanger.
Hittil har det vært ulovlig å hjelpe de papirløse innvandrerne, men nå har Stortinget åpnet opp for at frivillige organisasjoner kan starte hjelpetiltak.

Prosjektleder Helge Årsvoll i Kirkens bymisjon sier at det kan bli aktuelt å åpne opp et sted der det er mulig å få gratis mat.

Grunnleggende behov

Organisasjonen SAFE (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) anslår at mellom 5000 og 10 000 mennesker lever i skjul i Norge.De fleste på Østlandet, men noen oppholder seg også i stavangerdistriktet.

Årsvoll forteller at Kirkens Bymisjon for noen dager siden ble oppsøkt av en mann som ikke hadde noen plass å bo, og som hadde et utvisningsvedtak. Mannen skulle sendes ut av landet og lever under jorden.
- Det gjør et sterkt inntrykk. Vi snakker om et behov for helt grunnleggende ting som en seng å sove i, mat og tak over hodet. Det må vi kunne klare å hjelpe til med i et land som Norge, mener Årsvoll.

- Hjelpe med god samvittighet

De siste årene har det vært en jevn strøm av såkalte papirløse mennesker som ber om hjelp hos Kirkens Bymisjon i Stavanger. Nå har et flertall på stortinget åpnet opp for at det er lov å gi hjelp til denne gruppen. - Vedtaket er en lettelse for Bymisjonen, sier Årsvoll.
- Det er veldig viktig fordi det gjør at vi kan hjelpe disse menneskene med god samvittighet. De fleste som søker hjelp kommer fra afrikanske land eller fra Midtøsten. De mangler et sted å bo eller penger til mat. - Nå kan det se ut som om vi har fått lov til å hjelpe folk i nød og folk som trenger å få dekket grunnleggende behov, og det må jo være bra, sier prosjektlederen for Kirkens Bymisjon i Stavanger.

Helge Årsvoll

Helge Årsvoll er prosjektleder for Kirkens Bymisjon i Stavanger.

Foto: NRK