Hopp til innhold

Henviser uten grunn

Fastleger sender pasienter til Stavanger universitetsjukehus som aldri før.

Stavanger Universitetssjukehus
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

Fastleger henviser stadig flere pasienter til Stavanger universitetsjukehus. De siste fire årene har antall henvisninger økt med 30 prosent.

Sykehusdirektør Gunnar Skavoll sier at sykehuset ikke har nok ansatte til å håndtere situasjonen:

-Slik situasjonen er nå, må vi stoppe behandlingen av pasienter, og i stedet ta unna strømmen av nye henvisninger.

Det er tidkrevende å vurdere henvisninger, og de store mengdene går utover både de ansatte og pasienter:

-Pasientene må vente enda lenger, sier Skavoll.

Kraftig økning

Presset er størst ved ortopedisk avdeling. Hit kommer pasienter som har vondt i skulder, ankel og kne. De to siste årene har antall henvisninger til denne avdelingen økt med 24 prosent:

-Økningen overrasker oss, sier avdelingsoverlege Kåre Revheim.

I perioder har de måttet stenge den kirurgiske poliklinikken og omprioritere ressursene for å få unna bunkene med henvisninger.

Henvist uten grunn

Men bare 10-20 prosent av pasientene som blir henvist har en så alvorlig skade at det ender med operasjon eller annen behandling. Revheim mener mange av pasientene blir henvist av fastlegen uten grunn:

-Når vi opplever at få av de som blir henvist hit av fastlegen trenger videre behandling, mener vi at endel er henvist hit uten grunn.

For stadig flere pasienter nøyer seg ikke med fastlegens svar - mange vil ha en vurdering fra en spesialist ved sykehuset:

Under press

-Fastlegene er portåpneren inn til sykehuset, og vi vet at mange er utsatt for press fra pasienter som ønsker å få sin tilstand vurdert av en spesialist hos oss, sier Revheim.

Er fastlegene for slepphendte?

-Det vet jeg ikke noe om, men når antall henvisninger til ortopedisk avdeling har økt med 24 prosent på to år, så kan det ikke være slik at folk har blitt 24 prosent sykere på to år, sier Skavoll.

Ønsker dialog

I mellomtiden vokser bunken med henvisninger og ventetiden tilsvarende. Sykehuset har ikke noe budsjett å ta av, og underskuddet øker i takt med henvisningene.

-Slik vi holder på nå, driver vi med overbehandling av mange pasienter, mener Skavoll. Nå vil sykehusdirektøren ha et samarbeid med fastlegene for å se hva som kan gjøres:

-Vi ønsker en enda bedre dialog, i tillegg må vi finne måter å grovsortere henvisningene på, sier Skavoll.