Hopp til innhold

- Vent med å handle

Forbrukerrådet anbefaler folk å vente med å kjøpe digitalboks, selv om det nye digitale bakkenettet åpner lørdag.

Det digitale bakkenettet
Foto: NRK

- Vi mener det lønner seg å vente litt og se hva slags utstyr som kommer, sier underdirektør Ole Asbjørn Lie i Forbrukerrådet.

Det såkalte bakkenettet vil åpnes høytidelig av statsrådene Trond Giske og Liv Signe Navarsete i Stavanger lørdag kveld.

Fra samme dag skal TV-seerne i Rogaland kunne ta inn signaler fra det nye distribusjonsnettet som sender digitalt.

 

Tid til å bestemme seg

Noen dager senere åpner nettet i Oslo, Akershus og Østfold, og før jul vil nettet dekke Øst- og Vestlandet og Sør-Trøndelag.

Resten av landet kommer med neste år.

Mellom et halvt og et helt år etter åpning vil det gamle analoge nettet slukkes.

Innen den tid må alle som hittil har tatt imot TV-signalene med bord- eller takantenne ha kjøpt en digital dekoder som plasseres mellom TV-apparatet og antennen.

Ellers blir TV-skjermen svart.

- De som må koble seg til det nye nettet bør heller ikke vente til den siste kvelden. Men vi vet at det vil komme et bredere utvalg av digitalbokser fram mot jul. Derfor anbefaler vi forbrukerne å ha litt is i magen, sier Lie i Forbrukerrådet.

Kulturminister Trond Giske har nylig gitt den samme anbefalingen.

 

Flatskjermer

Rundt juletider er det ventet at TV-apparater med innebygget digitalmottaker kommer i salg.

Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP

 

 

Mer utstyr kommer

Den første godkjente digitalboksen er så vidt kommet i salg i Rogaland, en ukes tid før det digitale nettet åpner.

Noen av digitalboksene vil komme med opptaksmuligheter.

Rundt juletider er det også ventet at TV-apparater med innebygget digitalmottaker kommer i salg.

- Men vi vet ikke hva prisen på disse TV-ene blir. Når det kommer ny teknologi er ofte prisen høy den første tiden, forteller Lie.

- Norge har valgt en helt ny teknisk standard, og da kan prisen på nye TV-er med innebygget dekoder bli høy. Opplegget med digitalbokser er gjort nettopp for at ikke forbrukerne skal behøve å kjøpe ny TV, sier Lie.

 

Norge først ute

Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen bekrefter at Norge er det første landet som tar i bruk digitalbokser med den nye standarden MPEG4.

- Vi vet at det kommer TV-er med innebygd dekoder, men vi vet ikke nøyaktig når. Vi håper det blir før jul. Vi vet foreløpig ikke hvilke TV-merker som vil tilby dette, sier Andersen.

Han sier at bransjen regner med et salg på mellom 500.000 og 1,1 millioner digitalbokser for bakkenettet de neste par årene.

Det er mange husstander som vil ha flere TV-apparater og mange vil ha TV på hytta.

- Vi regner ikke med at salget blir så stort i år, men salget vil øke sterkt fram mot tidspunktet da det analoge nettet slås av, sier informasjonssjef Erik Andersen.

 

Enkelt?

Lie frykter at det vil bli problemer for en del av seerne som til nå har klart seg med en antenne og stort sett nøyd seg med NRKs tilbud.

I tillegg til å kjøpe digitalboks og koble den til, må de kanskje skifte antenne og få hjelp til å innstille den riktig.

Dessuten vil en del seere som har nøyd seg med NRK1 miste dette tilbudet uten å få noe igjen.

Bakkenettet dekker 95 prosent av landet mens NRK1 i dag har en dekning på 98 prosent.

- Vi vet at de som har en enkel antenne og stort sett har holdt seg til NRKs tilbud ikke er de mest teknologisk interesserte eller ivrigste tv-seerne. En stor del av dem er over 60 år, mange bor i distriktene og har lav utdannelse, forteller Lie i Forbrukerrådet.

- Overgangen til digital-TV via bakkenettet framstilles som veldig enkelt. Vi håper jo at det blir det, men vi frykter at det blir en del problemer når det analoge nettet slukkes, sier Lie.