Hopp til innhold

Skal forske på nordmenns håp og drømmer

Sveitsere vil helle spise kveldsmat med familien enn å jobbe overtid. Gjelder det samme for nordmenn? Det skal forskerne Trude Furunes og Kristin Akerjordet finne ut av.

Drømmeforskere

Trude Furunes og Kristin Akerjordet ved Universitetet i Stavanger skal forske på nordmenns håp og drømmer.

Foto: Erik Waage / NRK

Undersøkelsen «Hope Barometer» handler om folks håp og ønsker for 2015. Den skal utføres i seks land, noe som gir muligheter for interessante sammenligninger.

– Vi skal finne ut hva nordmenn er opptatt av. Vi skal kartlegge hvordan folk oppfatter sin situasjon, hvilken tro de har på økonomien, og om de eksempelvis har tilknytning til trossamfunn, forklarer forsker Kristin Akerjordet ved Universitetet i Stavanger, som sammen med kollega Trude Furunes har ansvaret for den norske delen av undersøkelsen.

Vil helst spise kveldsmat

Tidligere undersøkelser i blant annet Sveits viser en generell optimisme selv i vanskelige økonomiske tider, ifølge de to forskerne. Halvparten håper på å ha en meningsfylt jobb, men bare 40 prosent mener at bonus eller suksess er viktig.

– Det er veldig jordnære drømmer. I Sveits har de sett en dreining mot det stabile. Harmoniske familieforhold er viktigere enn egen helse, men helse kommer på en sterk andreplass. Man vil rett og slett heller spise kveldsmat med familien enn å jobbe overtid, sier Furunes.

– Er dette spesielt for sveitserne?

– Det er jo det som blir så spennende å finne ut av! Men jeg har en intuisjon på at stabilitet er viktig for oss som mennesker, sier Akerjordet, som påpeker at håp som fenomen handler om personlig mestring og tro på egne ferdigheter.

Ifølge resultatene fra Sveits mener de fleste at man må være sin egen lykkes smed i jakten på lykke, kun en tredel setter sin lit til Gud.

Selv om den årlige undersøkelsen gjennomføres i relativt rike, europeiske land – Sveits, Tyskland, Tsjekkia, Frankrike, Malta og Norge, minner de to forskerne på at noen av dem har opplevd en økonomisk krise de siste årene.

– Det blir derfor spennende å se resultatet sier Furunes.

Trenger folk

Forskerne er avhengige av at folk selv tar initiativ til å være med på undersøkelsen.

– Vi legger ut en lenke på en nettside og ønsker selvfølgelig at flest mulig svarer. Dine svar går direkte til Sveits og blir omformet til statistiske data. Fullstendig anonymt selvfølgelig, lover Akerjordet.

Undersøkelsen finner du ved å klikke på denne lenken.