Hopp til innhold

Han vil ha færre politiker-kolleger i bystyret

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vil at Stavanger skal spare penger med færre politikere. Tross ansettelsesstopp og røde tall i kommunen, vil ikke flertallspartiene kutte antall bystyrepolitikere

Leif Arne Moi Nilsen

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er en av 67 politikere i Stavanger bystyre. Han mener det bør bli færre.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Vi sitter jo i rang etter hvor mange stemmer vi har fått. De som har fått flest stemmer sitter foran, og så går det bakover.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er en av 67 politikere i Stavanger bystyre. Mandag i neste uke skal Frp-politikeren og resten av bystyret si ja, eller nei til om Stavanger trenger alle 67.

– Etter sånn som jeg ser brøken, så hadde vi gjort akkurat like god jobb i Stavanger bystyre hvis vi var 43 personer, mener Moi Nilsen.

– Vi må først og fremst gå i oss selv

I juni innførte Stavanger bystyre ansettelsesstopp i kommunen. I september kunne rådmannen fortelle at Stavanger går med 400 millioner kroner i minus , og at grep må tas i budsjettet for neste år.

Bystyret i Stavanger

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vil at Stavanger skal spare penger med færre politikere i bystyret.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Frp-politikeren mener det blir for dumt, hvis ikke også politikerne nå blir færre.

– Alt dreier seg i dag om å effektivisere. Vi må først og fremst gå i oss selv hvis vi skal mene noe om andre. Det må være det første budet, sier Moi Nilsen.

Kan spare mange millioner

Gruppleder i Stavanger Arbeiderparti, Cecilie Bjelland, er enig. Hun har derfor bedt rådmannen finne ut hvor mye en bystyrerepresentant koster kommunen.

– I Bodø regner de med å spare 250 000 kroner per bystyremedlem. Hvis vi i Stavanger for eksempel reduserte med ti representanter, snakker vi om en besparelse på ti millioner kroner i en valgperiode, sier Bjelland.

Cecilie Bjelland

Gruppleder i Stavanger Arbeiderparti, Cecilie Bjelland(midt i bildet), mener at de store partiene må finne seg i å ha færre representanter i bystyret.

Foto: Anders Fehn/NRK

Foreløpig har ikke rådmannen funnet ut hvor mye et bystyremdlem i Stavanger koster, men hun skal ha tallene klare til mandagens møte.

– På bekostning av de store partiene

Kristen Høyer Mathisen i Høyre, sier at det uansett blir 67 bystyrepolitikere i Stavanger også de kommende årene.

– Vi kommer til å fortsette å anbefale 67 medlemmer. Skal en gå til en reduksjon, må en samtidig se på en sperregrense på de mindre partiene. Det kan ikke være slik at hvis du skal redusere antall medlemmer i Stavanger bystyre, så skal det bare gå på bekostning av de store partiene, og det er det dagens sakskart sier.

Kristen Høyer-Mathiassen

Kristen Høyer Mathisen i Høyre, sier at det uansett blir 67 bystyrepolitikere i Stavanger også de kommende årene.

Foto: Erik Waage / NRK

Høyre-politikeren slår fast at det er flertall for å fortsette med 67 representanter i Stavanger bystyre.

Demokrati og kostnader

Det at flertallspartiene allerede har bestemt seg, og at dagens ordning med 67 kommer til å bli videreført i bystyret på mandag, overrasker verken Fremskrittspartiet eller Arbeiderpartiet.

– Jeg tror vel kanskje at de understreker akkurat det som er poenget her. Hvis dette allerede er avgjort, hvorfor trenger vi 67 representanter som skal sitte og drive med sandpåstrøing i bystyret, spør Cecilie Bjelland.

– Hva tenker du om at Høyre mener at forutsetningene er feil, at flertallspartiene kommer dårligst ut av det?

– Vi er opptatt av hvordan Stavanger kommer ut av dette. Det ene er å ha et godt og effektivt demokrati. Det andre er kostnadene. Da må kanskje noen, deriblant Arbeiderpartiet, se på at partiet mister noen av representantene. Det må vi være åpne for, hvis det blir bedre for Stavanger, sier Bjelland.