Hopp til innhold

– Unge med falske ID-kort er blitt en trend

Politiet opplever stadig oftere at ungdommer prøver å komme inn på utesteder med forfalskede ID-kort. Det kan få alvorlige konsekvenser.

Falsk legitimasjon

På dette bankkortet har ungdommen prøvd å endre sekstallet til et femtall for å framstå som ett år eldre enn vedkommende virkelig er. Politiet på Haugalandet tar nå flere slike kort hver eneste helg.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Det skjer såpass ofte nå at det er blitt en trend, en svært uheldig trend, sier politiførstebetjent Pål Gjil i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Pål Gjil

Politiførstebetjent Pål Gjil har rett som det er gråtende ungdommer på kontoret sitt når konsekvensene av det de har gjort, går opp for dem.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Han viser fram et bankkort der en ungdom har gjort om sekstallet i fødselsåret sitt til et femtall for å framstå som ett år eldre enn vedkommende virkelig er.

Og dette er ikke et engangstilfelle.

– Vi har hatt kanskje to til tre tilfeller hver helg i Haugesunds-området det siste året, og spesielt den siste måneden har det vært en markant økning, sier Gjil.

Ungdommene gjør om på tallene i fødselsnummeret sitt ved å tegne inn streker eller risse bort deler av et tall. I andre tilfeller låner de andres id, alt for å komme inn på utesteder.

– Mange tar det ikke så seriøst

– Her står det 24.11.97. Og så står det navnet mitt og bilde av meg, sier Karina Stensnes Morland og viser fram bankkortet sitt.

Om en måned fyller hun 17 år, akkurat ett år for lite til for eksempel å komme inn på de fleste utestedene i byen. Da kan det være fristende å forandre litt på noen tall, men...

– Det kan jeg ikke gjøre, det er jo ikke lov, sier hun.

Jenter i Haugesund

Antika Vihovde, Karina Stensnes Morland og Marit Irene Brendeland tror mange ikke tenker over konsekvensene av å forfalske legitimasjonen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Både Karina og venninnene Antika Vihovde og Marit Irene Brendeland
vet at å forfalske ID-kort har konsekvenser, men tror ikke alle er like bevisste.

– Jeg tror de fleste vet det, men jeg tror ikke de tenker på at de kan bli tatt for det.

– Det er nok mange som ikke tar det så seriøst, og de forstår kanskje heller ikke alvoret med det.

Mye grining på kontoret

Men å forfalske legitimasjonen er alvorlig, understreker politiførstebetjent Pål Gjil.

– Det er særdeles grovt, og noe som politiet tar tak i med en gang, sier han.

Gjil forteller at det oftest er vaktene på utestedene som beslaglegger de falske kortene. De informerer også ungdommene det gjelder, om at politiet vil bli kontakta.

– Det er mye grining på mitt og mine kollegers kontor når konsekvensene av det de har gjort, går opp for jentene og guttene, sier Gjil.

– For det kan gå ut over muligheten både for lærlingplasser, jobb seinere i livet, og utdanning, sier han.