Hopp til innhold

– Politikerne bør lytte på store aktører som Ikea og Statoil

I dag gikk flertallet i fylkesutvalget inn for et tøffere parkeringsregime på Forus. Det kan koste mer enn det smaker mener administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

I dag gikk flertallet i fylkesutvalget inn for et tøffere parkeringsregime på Forus. Det kan koste mer enn det smaker mener administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

Harald Minge bruker sterke ord om dagens vedtak i fylkesutvalget.

– De samme politikerne som har forsømt kollektivutbygging i flere tiår trer nærmest over natten nye parkeringsnormer over ørene på oss, sier Harald Minge, som er tydelig opprørt.

Minge er administrerende direktør i Næringsforeningen, og det han reagerer på er kaoset som hersker rundt spørsmålet om nye parkeringsrestriksjoner på Forus. For i dag gikk flertallet i fylkesutvalget mot avtalen ordførerne i Stavanger, Sandnes og Sola har inngått om å utsette et tøffere parkeringsregime på Forus.

Kort fortalt mener Minge at den planlagte bussveien må være på plass før politikerne kan innføre strengere parkeringsregler.

– Det har vært unisone og svært sterke reaksjoner fra næringslivet på Forus mot det opprinnelige forslaget til nye parkeringsnormer. Vi snakker om noen av de viktigste aktørene når det gjelder verdiskaping, alt fra Statoil til Ikea. Dette er aktører som allerede har tatt ansvar og bidratt til gode miljøløsninger på Forus, men som varsler at for strenge parkeringsnormer kan få dramatiske konsekvenser, sier Minge.

Han utelukker ikke at Statoil sitt nybygg kan havne et annet sted enn Forus, som konsekvens av fylkespolitikerne sitt vedtak.

– Dette er næringsfiendtlig og en krigserklæring mot næringslivet. Dette går ut over etableringslysten på Forus, hvor hele grunnlaget for verdiskapningen vi har i regionen skjer, sier han.

Stemte mot Frp og Høyre

Fylkesutvalget støtter fylkesrådmannens innsigelser i frykt for både trafikkaos og å miste belønningsmidler fra staten. Saken kan til slutt havne på departementets bord når fylket og kommunene ikke klarer å bli enige seg imellom.

Det var mot Høyre og Fremskrittspartiets stemmer fylkesutvalget vedtok å støtte sin egen fylkesrådmannen.

Det er ikke bare for Ellen Solheim, leder av fylkets samferdselsutvalg, at parkeringssaken på Forus er blitt en varm potet. Lenge var det et stort politisk flertall i regionen for å innføre færre parkeringsplasser for de ansatte i næringsområdet.

Bakgrunnen var behovet for å få flere over på kollektivtransport og begrense bilkøene. Men etter kraftige reaksjonen fra næringslivet endret flere sentrale politikere standpunkt.

Det første til at ordførerne i de tre kommunene forhandlet frem en avtale som innebære å utsette parkeringsrestriksjoner. Men fylkesrådmannen fremmet innsigelser mot avtalen og fikk i dag flertallets støtte i fylket.

Redd for å ikke få statlige midler

– Jeg syns at det er en grunn til fylkeskommunen og de tre kommunene setter seg ned og snakker sammen om hva som skal være en endelig løsning for parkeringspolitikken på Forus, sier Helge Solum Larsen.

Solum Larsen sitter som uavhengig representant i fylket. Han frykter både for belønningsmidler, forskjellsbehandling og for kollektivtrafikken om ikke politikerne endrer parkeringsbestemmelsene på Forus.

– Jeg kjenner nå på en frykt for situasjonen vi kan havne i om staten ikke tror tilstrekkelig for oss når vi skal forhandle om en bymiljøavtale. For dette handler om de store pengene som vi må få tak i om vi skal sikre regionen infrastruktur, sier han.

Minge har ikke noe til overs for dette argumentet.

– Politikerne i fylkesutvalget frykter at de nasjonale belønningsordningene kan utebli hvis ikke næringslivet strupes. Det er neppe noen reell frykt, det er helheten i den såkalte bypakken som vil være avgjørende. Samferdselsministeren har også signalisert at det er totalen som blir viktig, sier han til NRK.