Hopp til innhold

Rekordinteresse for norsk sokkel

47 nasjonale og internasjonale oljeselskaper vil lete etter olje utenfor norskekysten. Det er flere enn i noen tidligere utlysningsrunder.

Erna Solberg åpner Gudrun-feltet

47 nasjonale og internasjonale oljeselskaper vil lete etter olje utenfor norskekysten. Her åpner statsminister Erna Solberg Gudrun-feltet i august i år.

Foto: NRK

– God interesse fra et bredt spekter av selskaper viser at norsk sokkel er attraktiv for ulike selskaper. Kompetanse og mangfold er viktig for å for god ressursforvaltning og realiseringen av verdiene på norsk sokkel.

Det sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en kommentar til at hele 47 oljeselskaper har meldt sin interesse for å delta i oljeletingen på norsk sokkel.

Tord Lien under åpningen av Gudrun-plattformen

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener det er gledelig at rekordmange oljeselskaper har sendt inn søknader i den siste tildelingsrunden på norsk sokkel.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Tallet kommer fram etter at søknadsfristen i årets TFO-runde har gått ut. TFO står for tildeling i forhåndsdefinerte områder.

Les også: Lite oljefelt ble lønnsomt med ny teknologi

Disse områdene utvides etter hvert som den geologiske kjennskapen på norsk sokkel økes. Hensikten med TFO-ordningen er å stimulere til rask og effektiv utforskning av norsk sokkel.

Rekordmange søknader

Årets søknadsrunde ble utlyst i april og søkerne er oljeselskaper fra store deler av verden. De fleste selskapene er allerede etablerte i Norge.

Olje og energimisteren mener det er gledelig å se at det har kommet inn rekordmange søknader fra til sammen 47 selskaper i årets TFO-runde.

– Omfattende og forutsigbar tilgang til attraktivt areal er en forutsetning for å oppfylle regjeringens ambisjoner om et høyt aktivitetsnivå og langsiktig verdiskaping fra norsk sokkel, sier Lien.