Hopp til innhold

«Vinglete oljepolitikk» skremmer oljeselskaper

Mens oljeselskapene roper varsku, og vil ha mer forutsigbarhet i norsk oljepolitikk, tar Miljøpartiet de grønne noe av æren for at norsk sokkel er mindre attraktiv enn før.

Oljeproduksjon

Norsk olje og gass vil beholde dagens ordninger for å sikre at norsk sokkel fremdeles er et spennende og stabilt sted å investere.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Beslutninger om skatteøkning for oljeindustrien, og elektrifiseringsforslag fra sidelinjen har gjort norsk sokkel mindre attraktiv. Det kommer frem i en ny rapport presentert av norsk olje og gass i dag (ekstern lenke).

Beslutningene kalles «vinglete» av Norsk olje og gass, og gjør at selskaper som tidligere anså Norge som stabilt land å investere i, nå er mer usikre.

– Med det som denne rapporten avslører er det grunn til å rope varsku. Det er satt et obs-varsel på norsk sokkel og verdens olje- og finansmiljøer følger alle politiske vedtak ekstra nøye, sier Gro Brækken som er direktør i Norsk olje og gass.

Glad for miljøpåvirkning

På den annen side er de såkalte miljøpartiene på Stortinget glad for innholdet i rapporten. Miljøpartiet de grønnes, Rasmus Hansson, tar delvis æren på vegne av partiet i en Twitter-melding.

Laster Twitter-innhold

Jeg har lest rapporten, og mener Rasmus Hannson har misforstått. Det som rapporten viser, er at Norge lenge har hatt blant verdens strengeste klimapolitikk. Problemet er at politikken som føres ikke er helt forutsigbar. Partier som Arbeiderpartiet sier de vil ha streng klimapolitikk, men de definerer ikke hva det er de vil gjøre. Det er et problem, sier stortingspolitiker Tina Bru (H) til NRK.

Hun mener det er politikken de rødgrønne førte i regjering som slår ut i rapporten.

– En streng klimapolitikk blir først en trussel når det skapes uklarhet om hva den politikken skal være. Jeg mener Jonas Gahr Støre fører en slik usikker politikk, sier Bru.

Men, til tross for at Norge nå er mindre attraktiv enn før på grunn av politisk risiko, er økningen «uvesentlig» ifølge rapporten. Også når det gjelder økonomisk og operasjonell risiko er økningen lav, ifølge rapporten.

Totalt er det bare Canada som har mindre risiko enn Norge når det gjelder investeringer i olje- og gassnæringen.

Ber om at dagens ordninger beholdes

Det legges og vekt på at den nye regjeringen er positiv til oljebransjen, og at budsjettet som legges frem i høst vil gi pekepinn på hvor utviklingen går. Likevel, understrekes det at regjeringen er avhengig av KrF og Venstre for flertall, og at Miljøpartiet de grønne har fått mer oppmerksomhet enn tidligere.

Laster Twitter-innhold

For oljeindustrien er de små økningene, og muligheten for endringer de neste årene nok til å rope varsku. De ber om at dagens betingelser, CO2-kvoter og avgifter beholdes, og at det ikke kommer endringer på kort varsel.

– For å få til dette må det være politisk lederskap og klokskap som gjenoppbygger tillit etter at politiske beslutninger og vedtak har svekket verdens tillit til norsk sokkel, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Gro Brækken.