Hopp til innhold

Lite oljefelt ble lønnsomt med ny teknologi

Statsminister Erna Solberg mener opposisjonsleder Jonas Gahr Støre har skapt stor usikkerhet om partiets oljepolitikk, og ber Ap klargjøre oljepolitikken sin. I dag var statsministeren med på åpningen av Gudrun-plattformen i Nordsjøen.

Statsministeren åpnet Gudrun-feltet

Statsminister Erna Solberg åpnet Gudrun-feltet i Nordsjøen tirsdag. Foto: Ole Andreas Bø/NRK

– Olje og gassnæringen er en viktig næring. Inntektene her er viktige for velferden i Norge, arbeidsplassene er viktige, og vi har en nedadgående produksjon. Det å koble flere anlegg som ikke før var lønnsomme, og bygge dem ut er viktig for fremtiden.

Det sa statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet Gudrun-feltet i Nordsjøen tirsdag.

Lønnsomt med ny teknologi

Gudrun er et mindre oljefelt i Nordsjøen som ble oppdaget for førti år siden. Oljen på feltet har vært vanskelig tilgjengelig, men med ny teknologi er det mulig å gjøre utbygging og drift lønnsomt.

Les også: Svakere resultater for Statoil

– Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten målrettet innsats fra myndighetene for å støtte opp om industrien, sa Statoils konsernsjef Helge Lund på Gudrun tirsdag.

Helge Lund under åpningen av Gudrun-plattformen

Statoils konsernsjef Helge Lund sa under åpningen av Gudrun-feltet at vi ikke hadde vært der vi er i dag ten målrettet innsats fra myndighetene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Spørsmålet er om Norge skal utvinne all olje og gass vi har funnet. Nyslått leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre sa følgende i sommer :

– Vi må lytte til de som sier at verden ikke kan ta alle ressursene ut fra sokkelen, kanskje må to tredeler, tre fjerdedeler bli værende under sokkelen. Norge kan ikke være uberørt av det budskapet.

Utnytte ressursene

– Det har jo skapt usikkerhet om hva Arbeiderpartiet egentlig mener, om dette er nye signaler eller ikke. Det bør Jonas Gahr Støre egentlig bare avklare. Vi opplever det jo som at det er en ny politikk, sier Solberg.

– På hvilken måte?

Gudrun-feltet

Gudrun er et mindre oljefelt i Nordsjøen som ble oppdaget for førti år siden. Oljen på feltet har vært vanskelig tilgjengelig, men med ny teknologi er det mulig å gjøre utbygging og drift lønnsomt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hvis signalene er at Norge nå ikke skal gjøre det som sto i den oljemeldingen den rødgrønne regjeringen leverte, nemlig utnytte ressursene, og også utnytte haleproduksjon, svarer Solberg.

Les også: Olje- og gasseventyret kan være over før det har kommet i gang

Erna Solberg, Helge Lund og oljeminister Tord Lien var skjønt enige på Gudrun-plattformen: Norsk olje og gass er ikke problemet, men en del av løsningen på klimautfordringen.

Erna Solberg på åpningen av Gudrun-plattformen

Erna Solberg under åpningen av Gudrun-plattformen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK