Hopp til innhold

Spisesteder mangler personaloversikt

Rogaland kommer dårlig ut i Skatt Vest sin storaksjon mot svart arbeid.

Sushi

Rogaland kommer dårligst ut på Vestlandet, og bare i Stavanger er 23 spisesteder ilagt gebyrer.

Foto: Shizuo Kambayashi / AP

– Det tyder på at det er mange i bransjen som ikke tar dokumentasjonen på alvor. De dokumenterer verken personer som jobber der, eller lønnssystemene sine i forhold til de som jobber der.

Det sier avdelingsdirektør i Skatt vest, Marta Johanne Gjengedal til NRK.

Skatt vest skal i løpet av året kontrollere 1000 bedrifter på Vestlandet i en storaksjon mot svart arbeid. Kontrollene gjelder føring av personallister innenfor ulike bransjer.

Les også: Varsler storoffensiv mot svart arbeid

Martha Gjengedal

Avdelingsdirektør i Skatt vest, Marta Johanne Gjengedal sier at mange i serveringsbransjen ikke tar dokumentasjonen av personallister på alvor.

Foto: Picasa

Dårligst i Rogaland

Rogaland kommer dårligst ut på Vestlandet, og bare i Stavanger er 23 spisesteder ilagt gebyrer. I hele fylket er 125 spisesteder kontrollerte, og over 40 prosent av disse har mangelfulle personallister.

Les også: Skatteetaten jakter på svart arbeid

– Ved å føre disse listene over hvem som jobber der, så påvirker det hvordan en håndterer lønnsutbetaling og omsetning. Derfor har vi vært veldig nøyaktige når vi har vurdert feil og mangler, og ilagt gebyr det dette ikke er gjort på rett måte. Vi håper at det kan føre til at bransjen kan jobbe enda mer med å få dette på stell, sier Gjengedal.

Bedring

Det er for å komme den svarte økonomien til livs at den nye loven om føring av personallister ble innført fra nyttår av.

– Bransjen selv har vært med på å innføre dette regelverket, nettopp fordi en så at serveringsbransjen spesielt hadde en stor risiko for at det kunne være mye svart omsetning, og ikke minst sosial dumping og ulovlig arbeidskraft, sier Gjengedal.

Wenche Salthella

Wenche Salthella er bransjesjef i NHO Reiseliv Vest-Norge. Hun mener forholdene i bransjen er i bedring.

Wenche Salthella er bransjesjef i NHO Reiseliv Vest-Norge og hun er selvfølgelig ikke fornøyd. Men hun ser en bedring.

– Hvis en ser en undersøkelse som ble gjort to måneder etter at dette ble innført, så var det 80 prosent som ikke oppfylte kravene. Når vi nå er nede i såpass bra andel som 42 prosent, viser det at det har vært en kraftig forbedring de siste månedene. Hvis man gir litt tid, året ut, så tror jeg at dette vil falle fint på plass, sier Salthella.