Hopp til innhold

Skulpturkrangel ga rekordoppmøte

Selv om styret i Stavanger Kunstforening hadde bestemt at skulpturen «Figure for landscape» skulle selges, møtte likevel mange medlemmer opp på årsmøtet torsdag kveld.

Generalforsamling i Stavanger Kunstforening

Til sammen 58 stemmeberettigede hadde møtt opp da årsmøtet i Stavanger Kunstforening starta torsdag kveld.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Stavanger Kunstforening trenger penger til drift av Kunsthallen, og har bestemt seg for å selge skulpturen. Avgjørelsen er tatt.

Eirik Moe, styreleder i Stavanger Kunstforening til NRK 16. april
Skulpturen er fjerna

Skulpturen, slik den sto før påske, og den tomme plassen etter at den blei fjerna i påskeuka.

Foto: Einar Espeland / NRK
Skulptur, Figure of landscape

Skulpturen «Figure for landscape» da den blei avduka i Stavanger.

Allerede i god tid før møtestart hadde mellom 40 og 50 medlemmer møtt opp.

– Det må kunne kalles et godt oppmøte, sier styremedlem Undi Thorstensen til NRK.

Da møtet var i gang, viste tellinga til slutt 58 stemmeberettigede.

Kan gi millioninntekt – blir solgt

Før påske blei det kjent at Stavanger Kunstforening ønsker å selge Barbara Hepworths «Figure for landscape», som blei avduka i Stavanger i 1968. Salget av skulpturen, som inntil nylig sto utenfor den rosa bygningen i Madlaveien i Stavanger, kan bety 20 millioner kroner. Pengene er det stort behov for til foreningas planer om oppussing, flere utstillinger og oppgradering til kunsthall.

På årsmøtet var salget er en orienteringssak, og det skulle i utgangspunktet ikke stemmes i saken. Under debatten åpna likevel styret for å lytte til forsamlinga, og ga årsmøtet valget mellom å stemme for salg, eller skrinlegge planene om kunsthall.

Hvis årsmøtet hadde gått imot dette, skulle salget opp på et ekstraordinært årsmøte 5. mai, men dette blir det altså ikke noe av.

Salget blir gjennomført som styret først hadde bestemt.

Har vakt sterke reaksjoner

Før årsmøtet starta torsdag kveld var det tydelig at skulptursaken engasjerer. NRK har snakka med medlemmer som mener salget er et ran og en uhørt handling.

Særlig opprørte er de som husker da skulpturen kom. Men det er også medlemmer som mener det som skjer er eneste løsning for å redde Stavanger Kunsthall.

Både nasjonale og lokale kunsteksperter og -interesserte har engasjert seg i saken, og Stavanger kommunes advokat skal nå undersøke om salget kan være ulovlig.

Budsjettet for neste år blei vedtatt mot ti stemmer. Kritikerne ville ikke akseptere at det ligger inne en post på 1,4 millioner i inntekt fra skulptursalg.

LES MER OM SKULPTURSAKEN: