Hopp til innhold

– Helt utrolig hva de hiver

Søppelet flyter over for hytterenovasjonen etter påske. I Sandnes kastes det alt mulig på søppelstasjonene som egentlig skal brukes av hyttefolk.

– Det er helt utrolig hva de greier å få oppi. Det skal jo egentlig bare være husholdningsavfall, men nå nettopp heiv jeg en trampoline.

–Har det blitt verre med årene?

– Ja.

Det sier renovatør Alf Håkon Bjørnsen som bare så vidt har begynt på ruta si denne tirsdagen, men allerede nå er bilen full.

55 containere med økt kapasitet

Da NRK møtte han på kaia på Hommersåk i Sandnes fant vi et kjøleskap med innhold, maling, en putekasse, en trampoline, smågodt og en skumgummimadrass. Det flyter over. Og rådgiver for bymiljø i Sandnes, Per Øverland, er oppgitt.

– Dette er resultat fra lørdags morgen frem til i dag.

– Er det overraskende mye?

– Ja. Vi har det siste året økt kapasiteten med 45.000 kubikk på denne ruta, sier Øverland.

Og de 45.000 kubikkmeterne med kapasitet tilsvarer 55 containere av typen du får hjem når du pusser opp.

Nå vil kommunen satse mer på sortering for å unngå opphoping av søppel. Løsningen skal være nedgravde containere med sortering.

Foretrekker at det kastes på asfalten

Påskesøppel i Sandnes

Barnestolen fikk ikke være med hjem fra påskeferien.

Foto: Per Øystein Kvindesland/NRK

– Vi skal prøve å samle det litt mer, og ikke gjøre det så lett å bare hive alt sted. Da er jo det et spørsmål hvor det skal hives. Da vil jeg si at jeg foretrekker at det hives på asfalten, ikke i grøftekanten.

Og forhåpentligvis blir jobben litt lettere for Alf Håkon og kollegene.

– Du ser jo ikke hva som er oppi søppelposene. Kjøleskapet ser jeg jo, så det tar jeg ikke. Men inne i posene ser vi ikke hva som finnes, vi var så uheldige og knuste en malingsboks her en dag. Vi var dekt i gråmaling begge to, sier Bjørnsen mens han fortsetter ryddejobben i finværet.

Gamle kjøleskap, malingsspann og barnestoler er bare noe av søppelet som ble liggende etter påskeferie i Sandnes.