Hopp til innhold

Frykter at psykisk syke ikke tør å søke behandling

– Problem på psykiatrisk divisjon ved SUS kan gjøre at syke ikke tør søke om hjelp, frykter Linda Øye i Mental Helse Sør Vest. Oppfordringen hennes er likevel klar: Søk hjelp hvis du trenger det!

Psykisk helse

Psykiatrisk divisjon ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) sliter med å gi alle pasientene den behandlingen de trenger. Problemet er for få sengeplasser og mangel på sykepleiere.

Foto: Henrik Sørensen / Scanpix Denmark

Tirsdag sendte Mental Helse Sør Vest en bekymringsmelding til fylkeslegen og Helsetilsynet. Meldingen gjaldt forholdene ved psykiatrisk avdeling ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS).

– Tilstandene er bekymringsfulle, sier Øye.

Nå frykter hun at mangelen på sengeplasser og sykepleiere skal hindre psykisk syke i å søke om den hjelpen de trenger.

Linda Øye

Linda Øye i Mental Helse Sør Vest oppfordrer alle syke til å søke om hjelp.

Foto: Privat

– Det er kjempeviktig at de som trenger hjelp søker om hjelp. Ansvaret ligger hos helsetilsynet og sykehuset – det er de som må rette opp i dette. Pasienter og pårørende skal ikke settes ansvarlige, sier Øye.

I bekymringsmeldingen belyser Mental Helse Sør Vest blant annet at:

• Pasienter må dele enkeltrom på grunn av fulle avdelinger.
• Ansatte sykemeldes og sier opp på grunn av utmattelse.
• Pasienter opplever at man må være svært syk for å bli innlagt.
• Pårørende opplever at suicidale pasienter blir skrevet ut for tidlig.

– Vi i Mental Helse har meldt ifra om dette for at det skal bli greit å søke om hjelp. Det skal være trygt å komme inn på sykehuset. Du skal ikke bli sendt hjem når du er veldig syk og trenger hjelp, sier Øye.

– Ingen ende på problemet

Spesialsykepleier og plasstillitsvalgt, Eivin Ansnes, gir sin fulle støtte til Mental Helse Sør Vest angående bekymringsmeldingen de sendte ut.

Eivin Ansnes

Evin Ansnes ser ingen ende på problemene som SUS har angående kapasitet for psykisk syke pasienter.

Foto: Privat

– Jeg syns det er flott at de tar initiativet. Jeg skulle ønske det hadde kommet en melding fra vår side også, sier Ansnes.

Ansnes ser foreløpig ingen ende på problemet, og tror det kan bli vanskelig å få gjort de endringene som trengs.

– Vi har i lengre tid opplevd at det er flere pasienter enn det er sengeplasser, og at ikke alle kan tilbys behandling, sier Ansnes.

Konsekvensene er større press for å få pasienter raskere gjennom systemet, og slik risikerer pasienter å bli skrevet ut på et for tidlig tidspunkt og uten optimal behandling. Ansnes frykter at liv skal gå tapt.

– Det er helt klart fare for liv slik det er nå, sier Ansnes.

Sliter med rekruttering

Et av de største problemene er at sykehuset ikke klarer å rekruttere nok sykepleiere.

– Alle problemene henger sammen. Sykepleiere som rekrutteres fra utlandet må først lære seg norsk. Kommunikasjon er vel et av de viktigste redskapene vi har i psykiatrisk behandling, sier Ansnes.

Stavanger universitetsjukehus (SUS)

Stavanger Universitetssjukehus sliter med å rekruttere nok sykepleiere til psykiatrisk divisjon.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– I tillegg så står ikke lønna i forhold til boligmarkedet her i fylket. Folk har ikke råd til å jobbe som sykepleiere i Rogaland, og samtidig leve og bo her, sier Ansnes.

Ansnes ser ikke lyset i enden av tunnelen, men håper likevel at det kan rekrutteres tilstrekkelig med fagfolk, slik at sykehuset kan ivareta helsetilbudet i Stavanger.

– Søk om hjelp

I likhet med Linda Øye oppfordrer Ansnes alle syke til fortsatt å søke om hjelp når de trenger det.

– Man skal alltid oppsøke hjelp. Folk kan fortsatt være trygge på at de som jobber gjør så godt de kan, men det er viktig å være klar over at det er en del utfordringer også. Men min er erfaring er at fagfolkene som er på jobb strekker seg veldig langt for å dekke behovet, sier han.