Hopp til innhold

Advarer selskaper om å være naive i Afrika

I dag satser ni ganger så mange norske olje- og gasselskaper i Afrika enn for ti år siden. Men selv om det er gode muligheter må de ikke være naive, sier tidligere Angola-ambassadør, Jon Vea.

Jon Vea

Jon Vea har vært Norges ambassadør i Angola i flere år. Med økningen i hvor mange norske selskaper som satser i Afrika, er det viktig med grundige undersøkelser av hva de går inn i, både med tanke på sikkerhet og korrupsjon, mener han.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Når man opererer i land med styresett som er dårlig utviklet, hvor det er kultur med korrupsjon, vil det alltid være gråsoner man kan bevege seg i, for eksempel ved bruk av agenter. Da blir det ekstra viktig for bedriften å gjøre grundige undersøkelser så man ikke havner i situasjoner man ikke kunne tenke seg fordi man var naiv, sier Jon Vea.

I høst dro han hjem etter flere år som norsk ambassadør i Angola. Han har sett norske selskaper i utlandet på nært hold, men har også sett ting gå fullstendig galt for nordmenn i utlandet. Flere ganger var han på besøk til Tjostolv Moland og Joshua French på fengselscella.

Skilt ved innkjøringen til gassanlegget i In Amenas, Algerie

På gassanlegget In Amenas i Algerie opplevde Statoil terror på nært hold i januar.

Foto: Ap

Med terroraksjonen i Algerie friskt i minne tror han hensyn til personlig sikkerhet for ansatte blir viktigere, både for myndigheter, men og for selskapene.

– Det som er nytt for oss er at vi har permanent norsk tilstedeværelse og norske installasjoner som kan bli angrepet, det har vi fått erfare. Men det er ikke sånn at det har blitt veldig mye farligere enn det var før, sier Vea som påpeker at det er uforutsigbarhet og korrupsjon som er de største problemene.

Dropper anbud på grunn av korrupsjon

Christian Nørgaard Madsen

Christian Nørgaard Madsen i Multiconsult sier nei til enkelte muligheter i utlandet på grunn av korrupsjon.

Foto: Multiconsult

– Vi sier nei til anbud i utlandet. Hvis vi er det minste i tvil om etikken rundt oppdraget, så sier vi heller nei enn å risikere å gå inn i noe som kan bli problematisk for oss eller våre medarbeidere, det sier Christian Nørgaard Madsen i Multiconsult.

Konsulentselskapet har holdt på i utlandet i flere år, men har måttet si nei til flere muligheter i både Midtøsten og Afrika fordi de ikke ville havne i problemer.

– Det er viktig å si fra tidlig, og ikke bruke tid på anbud eller tilbud som vi måtte si fra oss. Heller greit å bli kvitt det før vi har brukt for mye tid på det, det er vårt prinsipp, sier Nørgaard Madsen.

Doblet satsing

Fra 2001 til 2012 økte antall norske selskaper som satser i Afrika. Ifølge tall fra BI og Norfund, er det ni ganger så mange norske olje- og gassrelaterte selskaper i dag er inne i Afrika sør for Sahara enn i 2000.

Oljeland som Tanzania, Nigeria og Angola er høyt på lista for flere selskaper, men disse landene scorer dårlig på korrupsjonsbarometeret til Transparency International.

De tre landene er på henholdsvis på plassene 102, 139 og 157 på listen over hvor korrupt landet oppfattes å være. Til sammenligning er Algerie på en 105. plass, USA på en 19. plass og Norge på en 7. plass.

– Tror du norske selskaper er naive når de går inn i land som har kultur for korrupsjon?

– Jeg tror norske selskaper har vært gjennom det samme som andre selskaper, at man har måttet lære «the hard way». Men man skal huske på at det ikke er mer enn 15-16 år siden vi hadde et system i Norge hvor man nærmest tillot å korrumpere offentlige tjenestemenn i andre land fordi det var utgifter til inntekts ervervelse, sier den tidligere Angola-ambassadøren.

Saken fortsetter under bildet.

Kizomba A utenfor Angola

Statoil er et av de norske selskapene som har gått tungt inn i Afrika. Her fra aktivitet utenfor kysten av Angola.

Foto: Harald Pettersen

Skremmer vekk de useriøse

Det er blant annet oljefunn utenfor kysten av Tanzania og sterk økonomisk vekst i verdensdelen som frister norske selskaper. Selv om det er selskaper innen offshore, olje og gass som øker mest er også totalantallet norske selskaper gått i taket. I 2000 var det 68 norske selskaper som satset i Afrika sør for Sahara, i 2012 var det 437.

Med denne voldsomme økningen er det viktig å undersøke grundig hva man går inn i mener Vea. Både med tanke på sikkerhet og korrupsjon.

– Bedriftene og norske myndigheter må jo se enda mer nøye på sikkerhet og risikoen for ansatte. Norske bedrifter har man alltid tatt det alvorlig. Men vi må jo og forholde oss til den nye terrortrusselen, sier Vea.

For Multiconsult har nulltoleransen på mange måte blitt en fordel. Nørgaard Madsen tror de tiltrekker seg mer «skikkelige» selskaper og siler ut problemene på forhånd.

– Hvis man er tydelig fra dag en skremmer man bort de mindre seriøse aktørene, og da slipper man og å få problemer med de senere, avslutter Nørgaard Madsen.