Hopp til innhold

Skaffer seg offentlige oppdrag ved hjelp av svart arbeid

Direktoratet for offentlig forvaltning frykter anbud fra useriøse aktører med svart arbeidskraft.

Hammer

Direktoratet for offentlig forvaltning frykter anbud fra useriøse aktører med svart arbeidskraft.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Hans Christian Holte

Hans Christian Holte, direktør i Direktoratet for Forvaltning og IKT (Difi).

Foto: Morten Brakestad/lysbordet.no

– Det svarte arbeidsmarkedet kan få konsekvenser også for offentlige innkjøp, mener Hans Christian Holte, direktør i Direktoratet for Forvaltning og IKT (Difi).

– Jeg tror dette med svart arbeid er en såpass grunnleggende utfordring for den sunne økonomien og de sunne markedene i Norge at det også vil kunne prege offentlige innkjøp, sier han.

Les også: Utlendinger står bak ett av fem nye firma

Les også: Snart kommer kemneren på besøk

Han tror utviklingen i det svarte arbeidsmarkedet kan føre til at seriøse firma blir utkonkurrerte, og at det blir flere useriøse aktører som konkurrerer om offentlige oppdrag.

Arbeider - bygningsarbeider

Hans Christian Holte, som er direktør i Direktoratet for Forvaltning tror utviklingen i det svarte arbeidsmarkedet kan føre til at seriøse firma blir utkonkurrerte, og at det blir flere useriøse aktører som konkurrerer om offentlige oppdrag.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Vridning av konkurransen

– Svart arbeid gjør jo at man kan få en vridning av konkurransen. Du får mer useriøse selskaper inn i offentlige oppdrag som du ikke ville fått hvis de ikke benyttet seg av svart arbeid og på den måten skaffet seg en urettmessig fordel, mener Holte.

Les også: Nær 40 prosent av alle byggefirmaer i Norge har ingen omsetning

Les også: Slik bor arbeidsinnvandrere i Norge

Både skatteetaten, arbeidstilsynet og politiet opplever flere saker som omfatter svart arbeid som konsekvens av blant annet høy aktivitet og stor arbeidsinnvandring.

– Du får for det første kanskje en uriktig fordel av disse offentlige anbudene som gjøres. Du får kanskje også aktører inn som har uregelmessigheter. Det vi også ser er at svart arbeid kan henge sammen med andre former for økonomisk kriminalitet i enkelte tilfeller, sier Holte.