Hopp til innhold

- Du blir satt helt ut av spill

Folk som dør lever videre på nett helt fram til noen kommer på å rydde opp i alle de digitale sporene.

Sturle Gloppen

– Her har vi det som kom opp, at han likte et slags slankeprodukt. Da gikk jeg inn på kontoen og så, og da var kontoen aktivert igjen, forteller Sturle Gloppen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Nettbrukerne blir stadig eldre, og dermed øker også faren for id-tyveri og andre former for misbruk. Det fekk ein familie i Sandnes erfara.

Nesten to år etter at søskenparet fra Sandnes mistet sin bror kom sjokket rett før jul. Da dukket broren plutselig opp igjen på nettsamfunnet Facebook.

– Her har vi det som kom opp, at han likte et slags slankeprodukt. Da gikk jeg inn på kontoen og så, og da var kontoen aktivert igjen, forteller Sturle Gloppen.

Familien deaktiverte brorens Facebook-profil allerede i mai 2011, og det var en ubehagelig overraskelse da den kom til syne igjen nå i desember.

Døde lever videre på nettet

Digitalt dødsbo

– Et godt slag i magen

Søsteren til den avdøde beskriver opplevelsen på denne måten.

– Et godt slag i magen er det beste måte å beskrive det på. Du blir helt satt ut av spill. En ting er å gå rundt og se bilder av ham i stua, men når du får det sånn rett opp i fjeset, helt ut av det blå, det er ikke slik det skal være, sier Siri Gjersdal.

Facebook har ingen forklaring til familien, men råder generelt pårørende om å slette profilen helt, eller gjøre den om til minneside. Dataeksperter advarer nå mot id-tyveri og misbruk av digitale spor etter dødsfall.

– Det er først når ting har lagt seg litt at man begynner å rydde og grave å finne ut av ting. Da kan skaden allerede være skjedd ved at noen kynisk har utnyttet den avdødes verdier.

Avdøde

En ting er å gå rundt og se bilder av ham i stua, men når du får det sånn rett opp i fjeset, helt ut av det blå, det er ikke slik det skal være, sier Siri Gjersdal.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Det sier Christian Meyer, som er seniorrådgiver i Norsk Senter for Informasjonssikring.

– Nettbruken blant eldre er sterkt økende

Flere begravelsesbyråkjeder inngår i disse dager avtale med eksperter, som gjør at pårørende mot ekstra betaling kan få hjelp til å fjerne digitale spor etter avdøde.

– Vi ser at det er stadig flere nettbrukere som dør. Selv om det er de gamle blant oss vanligvis som dør, så ser vi at også nettbruken blant den eldre delen av befolkningen er sterkt tiltagende. Det gir behovet for en sånn tjeneste, sier Jan Willy Løken, administrerende direktør i Jølstad Begravelsesbyrå.

Vi legger igjen store mengder personlig informasjon på internett hver dag. Vær føre var og lag et digitalt testamente er rådet fra ekspertene.

Jan Willy Løken

Jan Willy løken, administrerende direktør i Jølstad Begravelsesbyrå sier nettbruken blant eldre er sterkt økende.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Samle opp viktige brukernavn og passord og annen relevant informasjon. Legg det i en lukket konvolutt. Skriv hvem som skal motta det, og den skal du oppbevare på samme måte som du ville oppbevare et testamente.

Søskenparet i Sandnes er glad for dere avdøde brors Facebook-profil nå er blitt fjernet helt, slik at de ikke risikerer flere ubehagelige opplevelser.

– Selv om en jo tenker på ham daglig, så er jo den sorgen begynt å gå over. Når du plutselig får det rett i ansiktet, helt uforberedt, så er det ikke noe kjekt