Hopp til innhold

– Vi forventer en økning i antall tilfeller

I løpet av onsdag er det registert fem nye tilfeller av svineinfluensa i Stavanger.

Infeksjonsavdelingen

Svineinfluensautbrudd gir travelhet på infeksjonsavdelingen på Stavanger Universitetssykehus.

Foto: Anders Fehn / NRK

Onsdag har drøyt tretti personer blitt testet ved Universitetssykehuset i Stavanger, fem av disse fikk slått fast at de hadde svineinfluensa.

Det betyr at til sammen sytten personer i Rogaland har fått denne diagnosen de siste ukene. De fleste av dem tilhører risikogruppen. Det vil si barn og voksne med kroniske sykdommer.

Svineinfluensaen brer om seg også i resten av landet. Ved Ahus i Lørenskog har har 181 pasienter fått påvist sykdommen siden november .

Stavanger Universitetssykehus ruster seg mot svineinfluensa

Mange får svineinfluensa

– Forventer en økning

– Vi forventer en økning i antall influensatilfeller. Da er det ikke urimelig at noen blir mer alvorlig syke, men så langt har vi ikke mange alvorlig syke av influensaen. Det er håndterbare symptomer.

Det sier infeksjonslege Erna Harboe ved Stavanger Universitetssykehus til NRK. Epidemien kan gi sykehuset store utfordringer de nærmeste ukene.

Les mer om svineinfluensa

Spørsmål og svar om sesongens influensavirus

– Vi har alltid store utfordringer knyttet til kapasitet når det er vinter og mange infeksjoner. Det er ikke bare influensa som kommer inn til sykehuset av infeksjoner. Vi har vært ute for en sånn situasjon før og vi har gode planer for å legge til rette for en økt pasientstrøm, sier Harboe.

Virusprøver

Onsdag er det tatt vel tretti nye prøver på grunn av influensa-mistanke ved sykehuset.

Foto: Anders Fehn / NRK

Influensalegen sier at det denne vinteren er større immunitet i befolkningen enn det var da Svineinfluensaen dukket opp for tre år siden. Blant annet fordi mange har hatt sykdommen.

– Lite igjen av beskyttelsen

Du har ikke stor nytte av den vaksinen du eventuelt tok under utbruddet for tre år siden.

– Disse influensavirusene har det med seg at de forandrer seg hele tiden. Selv om hovedviruset er likt, har det forandret seg såpass at man har mistet effekten av den pandemivaksinen folk fikk så mye at det er veldig, veldig lite igjen av den beskyttelsen.

Massevaksinering i Giskehallen

Folk har liten nytte av den vaksinen de fikk for tre år siden mener smittervernoverlegen. Bildet er fra massevaksinen i Giskehallen i Sandnes.

Foto: Jørn Kaarstad

Det sier smittevernoverlege Janne Dahle Melhus til NRK. Hun mener at de som er i risikogruppene bør vaksinere seg.

Les også: – Vask hendene, host i ermet

Les også: Trapper opp influensa-beredskapen

– De som ikke tilhører risikogruppen må se på sin egen situasjon. De må kjenne litt på hvor engstelige og bekymret de er for dette. dersom en ønsker å la seg vaksinere, kan en ta kontakt med fastlegen sin, sier Melhus til NRK.