Hopp til innhold

– Folkeavstemning svekker OL-søknad

OL-entusiast Rune Gerhardsen (Ap) er redd folkeavstemningen om OL kan svekke Oslos sjanser, selv om befolkningen sier ja. Han mener det gir et signal om at Oslo er i tvil om hele OL-prosjektet.

Folkeavstemning i OL i Oslo

– IOC har håpet på, og sett fram til en sterk søknad fra Oslo, og så signaliserer plutselig Oslo at de ikke er helt sikre på om de vil søke likevel, sier Rune Gerhardsen (Ap).

Foto: Montasje / Scanpix

Folkeavstemningen om OL er ett av kravene som Eirik Lae Solberg og byrådspartiene måtte akseptere for å inngå budsjettforlik med Fremskrittspartiet og Carl I. Hagen.

– Det som nå skjer, er at det hele settes på vent. Hva tenker de da i for eksempel Stortinget og i regjeringen? Hvorfor skal de støtte en søknad fra en by som ikke er sikre på at de vil søke? Hva tenker de i IOC, som er veldig opptatt av hva som skjer i søkerbyene under prosessen? De har håpet på, og sett fram til en sterk søknad fra Oslo, og så signaliserer plutselig Oslo at de ikke er helt sikre på om de vil søke likevel, sier Rune Gerhardsen.

– Det er utrolig skadelig for denne prosessen, og jeg tror ikke de har tenkt over konsekvensene av det.

Du har jo vært en profilert OL-tilhenger, frykter du et nei i en folkeavstemning?

– Jeg tror folk er så engasjert i dette at de vil stemme ja med glede. Men jeg er redd for at vi svekker våre muligheter til å vinne fram hos IOC. Det er jo der det bestemmes, sier han.

Folkeavstemningen om Oslo skal søke vinter-OL i 2022, skal holdes lokalt samtidig med stortingsvalget i september 2013.

Men IOC sjekker selv stemningen

OS 2012 Sommer OL i London 2012

IOC-medlem Gerhard Heiberg, her under sommer-OL i London tidligere i år.

Foto: Hartvig, Espen / NTB scanpix

IOC-medlem Gerhard Heiberg er ikke enig i at en folkeavstemning vil ødelegge Oslos sjanser til å få OL.

– Vi krever i IOC at det må være over 50% av befolkningen som stemmer ja, og da spesielt byen det dreier seg om. Vi foretar derfor selv undersøkelser for å finne ut om stemningen er slik at man kan gå videre med søknaden, sier Heiberg.

Han sier at IOC bruker meningsmålinger, og sammenligner det som kommer fram der med tallene søkerbyene selv presenterer.

– På Lillehammer hadde vi ca 60% for OL, og 40% mot. Andre steder har det vært en del høyere tall for OL. Vi har ikke noe i mot en folkeavstemning, sier han.