Hopp til innhold

Kan bli tvangsutvist

Flere medlemmer av ransgjengen som herjet på Grünerløkka i fjor, risikerer å bli tvangsutvist fra Norge.

Ran Grünerløkka

Ransgjengen overfalt til sammen 15 unge menn på Grünerløkka.

Foto: Knut Martin Løken / NRK

Seks medlemmer av ransgjengen som herjet på Grünerløkka i fjor, risikerer å bli tvangsutvist fra Norge. Ranerne er dømt til lange fengselsstraffer for overfall på i alt 15 unge menn.

– Ja, det er sånn at når du begår straffbare handlinger i et land der du ikke er statsborger, er det rutinemessig at man oppretter utvisningssak og at oppholdstillatelsen vurderes på nytt, sier Margrete Velund, politiadvokat på Grønland politistasjon.

Overfalt 15 unge menn

Det var i september i fjor at ungdomsgjengen herjet i gatene rundt Grünerløkka i Oslo. I løpet av en måneds tid overfalt gjengen ialt 15 unge menn som gikk alene, og truet til seg penger, mobiltelefon, bankkort og pin-koder.

Mens noen ranere holdt ofre fanget, dro andre av dem til minibanken for å tømme ofrenes bankkonto. Dersom pin-koden var feil og de ikke fikk ut penger, ringte de tilbake til gjengen. Så presset de ofrene med våpen og grov vold til å gi fra seg riktig kode.

Avgjøres etter rettskraftig dom

Seks av de i alt ni medlemmene i ransgjengen er ikke norske statsborgere og risikerer altså å bli utvist.

– Det er i midlertid noe jeg ikke kan si noe om på nåværende tidspunkt. Det er utlendingsmyndighetene som tar stilling til det, og det er først aktuelt å vurdere når saken er rettskraftig avgjort, sier Velund.

Saken fortsetter under kartet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fokuserer på de fornærmede

Alle gjengmedlemmene var mellom 17 og 21 år da de gjennomførte personranene. De seks, som risikerer utvisning, kommer fra blant annet Brasil, Angola, Nigeria og Dominikanske republikk. Etter å ha endt opp i kriminalitet, kan de nå bli tvangsskilt fra familie i Norge og sendt tilbake til fattigdommen der de kom fra.

– Politiet ser svært alvorlig på denne typen ransgrupper, og setter inn ressurser deretter for å få stilt gruppene for retten, sier Velund.

Gjerningsmannen sa hysj, viste ham en kniv og sa «I will kill you»

Sitat fra tingrettsdommen mot de 9 ungdommene

Velund er klar over at de siktede går en usikker fremtid i møte om de sendes ut av landet, men mener de fornærmede er førsteprioritet i denne sammenhengen.

– Påtalemyndighetenes fokus i saken er de fornærmede som har blitt utsatt for brutale ran, alvorlige trusler og omfattende vold. De bærer preg av den hendelsen de har vært igjennom.

Ranerne er dømt til fengselsstraffer på opptil fem og et halvt år, men statsadvokaten mente det er for mildt og anket dommen. Også flere av de andre dommene er anket. Borgarting lagmannsrett skal denne uken avgjøre om straffeutmålingen er riktig i saken.

Video Holdt fanget i en time

Holdt fanget i en time