Hopp til innhold

Bortføringsforsøk bekymrer lokalmiljøet

Kidnappingsforsøket på 15- åringen fra Fet og 13- åringen fra Eidsvoll har skapt frykt på skolene i nærmiljøet. De to forsøkene på kidnapping fant sted på skoleveien.

En 15 år gammel jente fra Fet i Akershus ble forsøkt dratt inn i en bil og bortført fredag. Også i går ble en ung jente forsøkt kidnappet på Romerike.

Bortføringsforsøk preger lokalmiljøet

Lokalmiljøet i Gan i Fet kommune er rystet etter at en 15 år gammel jente ble forsøkt bortført da hun var på vei til skolen i morges.

Hans-Gunnar Sleipnæs

FAU leder ved Dalen skolen, Hans Gunnar Sleinæs hentet sønnen sin etter skolen i dag.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Jenta kom seg løs fra gjerningsmannen, og fikk raskt varslet sine foreldre som igjen tok kontakt med politiet.

– Det er trist. Jeg blir i utgangspunktet forbanna over at det skjer. Også har vi jo Sigrid saken friskt i minne så det er helt klart at dette påvirker oss alle, sier FAU leder ved Dalen barneskole, Hans Gunnar Sleipnær.

Dalen barneskole er den skolen som ligger nærmest bussholdeplassen der den 15 år gammel jenta i dag ble forsøkt dratt inn i en bil.

Henter barna sine

Det var mange foreldre som valgte å hente barna sine i dag etter å ha hørt om borføringsforsøket. Malin Fuløp har to barn som begge går på Dalen skole. Hun sier hun blir skremt av slike episoder.

Malin Fuløp

Malin Fuløp er mor til to barn ved Dalen skole.

Foto: Heidi Klokk / NRK

– Det er skummelt at det finnes sånne mennesker og jeg begynner å tenke hva slags verden lever vi i, sier Fuløp.

Informerer foreldre

I dag ble barna på Dalen skole informert om hva som har skjedd. For skoleledelsen er det viktig å gi god informasjon, i samarbeid med politiet.

Jan Sørli

Kommunalsjeg i Fet kommune. Jan Sørli

Foto: Heidi Klokk / NRK

–Vi har sendt ut en ganske nøktern informasjon fra Østersund ungdomsskole, som er den eneste ungdomsskolen i bygda, og fra Dalen, som er nærmiljøskolen, sier Jan Sørli, kommunalsjef i Fet kommune.


Snakk med barna

FAU leder, Hans Gunnar Sleipnær ville ikke at sønnen skulle gå hjem fra skolen i dag og hentet derfor sin syv år gamle sønn. Nå oppfordrer han foreldre til å prate med barna sine.

– Vi må prate med barna våre om det som har skjedd og bruke den informasjonen som skolen har gått ut med i dag, sier Sleipnær.

Flere episoder

Det er ikke bare dagens kidnappingsforsøk som skaper frykt. Torsdag ble en 13 år gammel jente forsøkt bortført på Eidsvoll da hun var på vei til skolen

Ifølge Romerikes Blad er fem lignende episoder på blant annet
Skedsmo, Skjetten og Strømmen blitt anmeldt siden i fjor høst.

Mange spørsmål

Den 13 år gamle jenta er elev ved Vilberg ungdomsskole i Eidsvoll. Hun ble forsøkt dratt inn i en bil torsdag morgen mens hun var på vei til skolen.

Rektor ved skolen, Vera Opland, forteller at det har vært mange spørsmål fra elever og andre skoler når skoleklokken ringte inn onsdag morgen.

– Jenta som ble forsøkt kidnappet er ikke tilbake på skolen. Dette er en skremmende sak for oss alle sammen, jeg har fått mange spørsmål fra elever, foreldre og andre skoler, sier Opland.

Det er ikke bare skolen 13- åringen går på som er preget av hendelsen. Opland forteller at hun har fått flere telefoner fra andre skoler som deler bekymringen de to hendelene har medført.

– Mange skoler deler vår bekymring og det er noen av elevene og foresatte som er redde, forteller hun.

Har også sendt ut skriv

Opland forteller at skolen har satt fokus på å opplyse elever og foresatte i saken slik at de kan avkrefte rykter.

– I går sendte vi ut et skriv til alle foreldre på skolen, og i dag ble det sendt ut et lignende skriv til alle foresatte i kommunen, sier hun.

Hun forteller også at de har brukt dagen til å gå innom alle klassene for å snakke med elevene om at de må ta vare på hverandre i en stund som dette.

– Vi har sagt til elever og foresatte at vi må se godt etter hverandre, og oppfordret elevene til ikke å gå alene, sier hun.