Hopp til innhold

Håper på færre skuddvekslinger på åpen gate

Politiet applauderer avtalen mellom Young Guns og B-gjengen og håper den innebærer færre tilfeller av vold på offentlige steder.

Skyting i Oslo

14. februar ble det avfyrt skudd mellom to biler i St. Olavs gate.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Fredag inngikk åtte menn fra de kriminelle gjengene Young Guns og B-gjengen en skriftlig avtale om å ikke angripe hverandres gjenger med vold. Fredsavtalen omfatter også et kriminelt miljø kalt Furuset Bad Boys.

Ifølge Dagbladet skal de aldri mer ha voldelige konfrontasjoner på tvers av gruppene og de skal utnevne nøkkelpersoner som skal avverge sammenstøt mellom unge gjengmedlemer. De åpner også for samarbeid om kriminalitet, ifølge avisen.

Einar Aas

Einar Aas

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Jeg vil ikke si så mye om det vi vet om avtalen, men det er jo ingen dårlig idé, sier Einar Aas, seksjonsleder for organisert kriminalitet til NRK.

Han legger samtidig vekt på at kriminaliteten som foregår i gjengmiljøene er alvorlig, og at dette er pragmatiske karer som nok også har som mål å unngå oppmerksomhet fra politiet.

– Men dersom noen med autoritet i disse miljøene kan få til en tilstand uten åpne konfrontasjoner er jo det bra, sier Aas.

Kjente til at avtalen skulle inngås

Elyas Mohammad gikk ut av Young Guns etter at broren ble drept i 1989. Han sier til NRK at han visste om at avtalen skulle inngås.

Elyas Mohammad

Elyas Mohammad

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Folk har gått lei og ville legge de gamle konfliktene bak seg. Hensikten er å trygge sin egen hverdag og at familien skal slippe å stresse med deres negativitet. Å lage mer ro er også en fin måte å bevare ansiktet på.

Unngå skudd på gata

Politiet har forsterket arbeidet mot gjengmiljøet etter at det har vært skutt flere ganger i år ute på steder der også andre folk ferdes.

– Det umiddelbare målet er å unngå konfrontasjoner på offentlig sted, sier politiinspektør Einar Aas.

Det siste året har det vært svært mange skuddvekslinger på offentlige steder.

Konfrontasjonene det siste året skyldes uenighet med bakgrunn i alvorlig krimininaliet, først og fremst narkotikakriminalitet, mer enn rivalisering mellom gjenger.

– På den annen side ligger det mye historikk i disse miljøene og dette er med på å utløse konflikter som kommer til overflaten nå, sier Aas.

Mer uoversiktlige gjenger

Politiinspektør Einar Aas betegner gjengmiljøene i Oslo som mer uoversiktlige enn de var for få år siden. Han sier samtidig at politiet har en rimelig oversikt over det uoversiktiglige.

– Det betyr at vi er i stand til å fange opp det som skjer og det som kan komme til å skje. Men for ti-femten år siden snakket ikke gjengene med hverandre. Nå handler de med hverandre.

Ungdommer på Holmlia

Avtalen omfatter, i følge Dagbladet, ikke en fraksjon som ble ledet av tre brødre som byttet side fra A-gjengen til B-gjengen i 2006. En av disse brødrene sitter nå i fengsel for drap. Fraksjonen skal den siste tiden ha knyttet til seg en gruppe ungdommer fra Holmlia.

Elyas Mohammad beskriver gruppen på Holmlia som oppmerksomhetssyke ungdommer som selv søker seg til gjengmiljøene.

Han mener ungdommene ønsker å vise at de ikke kan køddes med, og at de begynner med rampestreker. Men han er bekymret over oppmerksomheten dette får.

– Vi gjør de små tenåringene farligere enn de vet at de er. Og så vil de leve opp til ryktet. De tyr til våpen av redsel, sier Mohammad.

Også Einar Aas som leder politiets arbeid mot organisert kriminalitet vil være forsiktig i omtalen av Holmlia-miljøet.

– Vi må være varsomme med å blåse opp situasjonen til mer enn det er, det er en psykologi i det, sier Aas.

Elyas Mohammad er glad for at politiets arbeid med å oppsøke foreldre og ta bekymringssamtaler.

– Politiet er gjerne de som først forteller foreldrene hva barna holder på med. De setter ofte stor pris på å få vite dette. Så spørs det da hvor stor innflytelse foreldrene på dette tidspunktet har på barna eller om løpet allerede er kjørt.

Skyteepisode Crystal

To ganger i sommer har det vært skyting utenfor utestedet Crystal i Møllergata.

Foto: Martin Holvik / NRK