Hopp til innhold

Fraktet fange istedenfor å lete etter Breivik

To av tre patruljer i Asker og Bærum prioriterte andre oppgaver 22. juli framfor å se etter bilen til Anders Behring Breivik.

10 Breivik i regjeringskvartalet

Etter at han satte fra seg bombebilen gikk gjerningsmannen fra Hammersborg torg hvor han hadde plassert fluktbilen.

Foto: Overvåkingskamera

22. julikommisjonen mener de kunne gjort mer da Breivik kjørte fra Oslo mot Utvika.

Lokallederen i Politiets fellesforbund i Asker og Bærum mener det skyldes alt for få ressurser.

– Det politiet og politikerne har bestilt, fikk de 22.07, sier Marius Bækkevar.

Han er ikke enig i at de kunne gjort så mye mer. I rapporten til 22. juli kommisjonen konkluderes det med at politiet i Asker og Bærum opptrådte for passivt da informasjon om bilen og mulig gjerningsmann kom ut. For da Anders Behring Breivik kjørte gjennom deres distrikt var det bare én av tre patruljer som så etter bilen.

Fortsatte med annet oppdrag

– De som var på jobb har gjort sitt ytterste ut fra de rammebetingelsene vi hadde den dagen, så kan man stille spørsmålet om rammebetingelsene er gode nok. Det er ikke uvanlig at to av tre patruljer er opptatt, sier Bækkevar.

Operasjonssentralen var kun bemannet med én operasjonsleder og én operatør. Tre patruljer var ute, to av disse var opptatt med lavt prioriterte oppgaver. Den ene var på et psykiatrioppdrag, den andre skulle hente en fange som skulle til Oslo.

Sistnevnte fikk beskjed om å vente, men fortsatte likevel med oppgaven, fordi operasjonsleder brukte lang tid på å gi mer informasjon og de ville bli ferdig med oppdraget.

Oppdrag av lav prioritet

Fangetransporten var i operasjonsloggen registrert som et oppdrag med laveste prioritet (Prioritet 5).

Den andre patruljen var opptatt med et psykiatrioppdrag på Østerås, et oppdrag med noe høyere prioritet (Prioritet 4).

– Operasjonslederen ba også dem frigjøre seg. Dette tok imidlertid lang tid og patruljen arbeidet fortsatt med dette oppdraget da de første meldingene fra Utøya kom inn, heter det i rapporten fra 22. julikommisjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet

R4 i Grubbegata like etter smellet

Bomben hadde gått av i Oslo, likevel prioriterte Asker og Bærum politidistrikt andre oppgaver enn å se etter gjerningsmannen.

Foto: Espen Naumann

– Ikke overrasket

– Vi er ikke overrasket over kritikken. Mye av kritikken har fagforeningen påpekt tidligere. Nå får vi litt drahjelp, det er vi egentlig glad for, sier Bækkevar

Bekkevar håper at det nå kan komme på plass endringer som mer trening og bedre utstyr.

– Særlig på IKT-siden også på det operative slik at man kan kommunisere svært effektivt og til mange samtidig. Når det gjelder data i bilene er vi på steinaldernivå per i dag.

Innrømmer feilprioritering

Politisjef Torodd Veiding

Politisjef Torodd Veiding i Asker og Bærum politidistrikt.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Politiet i Asker og Bærum innrømmer nå at de prioriterte feil under terrorangrepet.

Politimester i Asker og Bærum politidistrikt, Torodd Veiding, beklager dette.

– Nå legger jeg selvsagt kommisjonens vurderinger til grunn. Og folk kan være helt trygge på at vi tar dette alvorlig. Det er helt klart at vi har et forbedringspotensial når det gjelder å takle slike situasjoner. Det gjelder både politiet i Norge generelt, og Asker og Bærum politidistrikt spesielt.

Hvorfor var dere for passive?

– Det kommer av at noen av patruljene var for opptatt med andre oppdrag, og burde nok ha avsluttet de forholdene tidligere enn det de gjorde, sier Veiding.