Hopp til innhold

Brannevakuerte blir på Aker sykehus over natta

Bydelen som styrer hvem som får bo i blokken på Tøyen som brant lørdag avventer til mandag med å starte arbeidet for å skaffe nye boliger.

Helsebuss etter brann i Hagegata 29, Tøyen, Oslo

EVAKUERTE: Ambulansetjenesten evakuerte beboerne med helsebuss til Aker sykehus, hvor de nå tilbringer natta ifølge bydel Gamle Oslo.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

38 personer ble lørdag ettermiddag evakuert fra den kommunale blokken Hagegata 29 på Tøyen i Oslo.

Brann Tøyengata

GAMLE: Mange av beboerne var gamle, og trengte hjelp til å komme seg ut.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Les også:

38 personer evakuert etter brann i boligblokk på Tøyen

Bygget eies av Oslo kommune ved Boligbygg KF, og de opplyser til NRK at det er Bydel Gamle Oslo som styrer hvem som bor i de kommunale leilighetene. Bydelen på sin side sier at de avventer tilbakemelding fra Aker sykehus hvor de evakuerte beboerne ble fraktet av ambulansetjenesten.

– Akkurat nå gjør vi ingenting, sier fungerende bydelsdirektør Kerstin Berglund i bydelen til NRK og henviser til at alle beboerne er kjørt til Aker sykehus for sjekk.

Se bildene: Dramatisk brann med tykk sort røyk

Vitner på stedet kunne fortelle til NRK om en kaotisk evakuering med både mange skuelystne og mange naboer. Beboerne i blokka som tok fyr lørdag ettermiddag ble evakuert ut av bygget og plassert i en av bakgårdene i området.

Etter en god stund ble alle transportert bort med helsebuss til Aker sykehus, hvor de blir over natta ifølge bydelen.

– Vi gjør ikke noe nå i kveld. Alle beboerne skal bo på Aker sykehus i natt. Først på mandag vil vi starte arbeidet med å finne ut hvor disse personene skal bo framover, sier den fungerende bydelsdirektøren.

Ingen får flytte hjem av politiet

Ingen av beboerne får flytte tilbake til Hagegata 29 i dag, opplyser politiet i en pressemelding i 19-tiden.

Brann Tøyen

STOR-UTRYKNING: Et svært stort antall utrykningskjøretøyer kom til brannstedet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

92 personer er registrert bosatt i bygningen. Kriminalvakten har vært på stedet og samlet informasjon om brannen. I morgen vil politiets kriminalteknikere starte jobben med å finne årsaken til brannen, opplyser politiet videre.

Oslo kommunes Boligbygg KF opplyser at de har en dialog med politiet med teknisk informasjon om bygget.

Har dere fått vite noe om hvor omfattende skadene er på bygget?

– Vi venter fortsatt på å få en rapport på hvor omfattende skadene er, og hvor mange leiligheter som er ødelagt. Det vil også avgjøre hvor mange mennesker som vil trenge hjelp for å finne et sted å bo videre, sier kommunikasjonssjef Else Merete Guntveit i Boligbygg.

Boligbygg opplyser at Hagegata 29 er et særskilt brannobjekt med ekstra brannsikring. Hver leilighet er seriekoblet med direkte varsling til Brann-og redningsetaten, og dette skal ha fungert da brannen brøt ut.

Les også: Døde i boligbrann

Det var også en brann i bygget 13. mai 2008. En 82 år gammel mann ble antent og omkom.

Hva har dere gjort med brannsikkerheten etter brannen i 2008?

– Brannsikkerheten blir nøye gjennomgått. Vi har flere selskaper som går gjennom våre særskilte brannobjekter, som vil si høye blokker eller steder der vi vet det er sårbare beboere. Så brannsikkerhet er viktig for oss, svarer Guntveit.

Artikkelen fortsetter under bildet

Brann på Tøyen i Oslo

SVART RØYK: Det var store mengder svart røyk fra brannen for brannvesenet fikk kontroll.

Foto: Kurt Jørgen Oldervik

Rehabiliterer blokka

Bygget som brant på Tøyen i Oslo er under rehabilitering. Oslo kommune skal totalrehabilitere fasadene og balkongene på bygget som er fra 1976.

Kjell Kjensli, operativ leder i Oslo brann- og redningsetat

STARTET I HØYDEN: Operativ leder for brannvesenet Kjell Kjensli kunne fortelle etter at brannen var under kontroll at den startet høyt oppe i bygget.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Dette er et stort bygg hvor vi har ordinær kommunale leiligheter. Vi har for tiden rehabilliteringsarbeider pågang, og det byttes blant annet ut balkonger og fasader, sier kommunikasjonssjefen i Boligbygg.

NRK har vært i kontakt med entrepenørene som står for rive og byggearbeidene på bygget, og de kan bekrefte at det ikke pågikk byggearbeider der denne helga.

Boligbygg som byggeier har ikke fått vite noe om brannårsaken ennå, og vet dermed ikke om byggearbeidene kan ha hatt med brannen å gjøre.

– Vi vet at brannen begynte høyt oppe i bygget. Sannsynligvis innendørs, men det er vanskelig å si sikkert her og nå, sa Kjell Kjensli, operativ leder i Oslo brann- og redningsetat, til NRK på stedet etter at brannen var under kontroll.

Brannen spredte seg til taket og tre-fire naboleiligheter. Brannvesenet jobbet på spreng med å slukke brannen, med to stigebiler på hver side av blokken, og brukte store mengder vann.

Naboer kunne fortelle at pressenningene på stillaser for byggearbeidene brant godt og veldig fort.