Hopp til innhold

- Er helsefarlig å være i leiren

Fagpersoner slår fast at det er helsefarlig å oppholde seg i romleiren på Årvoll. Bydelen undersøker nå muligheten for å tvinge fram flytting av leiren.

Romleir på Årvoll

Romleiren på Årvoll skaper hodebry for bydel Bjerke.

Foto: Irina Henriksen Tjelle / NRK

Bydel Bjerke møtes for å diskutere romleiren

Bydelsutvalgsleder Steinar Arnesen, og fungerende bydelsdirektør, Kristin Enstad i bydel Bjerke håper leiren flyttes snart.

Foto: Irina Henriksen Tjelle / NRK

Under befaring på romleiren på Årvoll mandag ettermiddag, ble det konkludert med at det er stor fare for utrasning av masser på leirtomten.

– Dermed er det helsefarlig å oppholde seg der, sier fungerende bydelsdirektør i bydel Bjerke, Kristin Enstad.

Både barnevernstjenesten, helsesøstre, kommuneoverlegen og en teknisk konsulent undersøkte tomten, Enstad utelukker ikke at leiren kan måtte flytte ganske snart.

Vi jobber med å kartlegge lovverk og vedtaksmyndighet i forhold til hva vi kan pålegge eier å gjøre med situasjonen. Ting kan skje veldig fort her nå.

Ifølge Enstad kan folkehelselovens forskrift om miljørettet helsevern gi Oslo kommune rett til å oppløse en virksomhet om det innbærer helsefare.

– For at man skal kunne bruke denne bestemmelsen må situasjonen på stedet være veldig alvorlig, men dette vurderer vi faktisk å bruke i denne saken.


- Årvoll Eiendom må redegjøre for sikkerheten

Byråd Torger Ødegaard

Fungerende byrådsleder Torger Ødegaard håper på en rask løsning.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Mandag formiddag holdt fungerende byrådsleder, Torger Ødegaard, fungerende bydelsdirektør i Bjerke, Kristin Enstad, og kommunaldirektør Bjørg Månum Andersson møte på rådhuset om romleiren på Årvoll.

De ble enige om at det er opp til eierne av tomten romfolkene bor på å bestemme hva som skal skje videre.

– Bydel Bjerke vil be eier Årvoll Eiendom om en redegjørelse for blant annet sanitære og sikkerhetsmessige forhold i leiren, sier fungerende byrådsleder Torger Ødegaard.

– Her kan det skje ulykker

På et annet møte mellom ledelsen i Bjerke bydel og helsepersonell tidligere på dagen kom det fram at bydelen stadig får henvendelser om leiren fra bekymrede naboer i området.

– Dette er en helt uholdbar situasjon. Det er egentlig et rolig nabolag der oppe, men nå er det mange som er urolige og engstelige, sier leder i Bjerke bydelsutvalg Steinar Arnesen.

- Man har selvfølgelig grunn til å være bekymret. Dette er en usikret bygningsplass hvor det leker unger, og folk klatrer på steiner for å gå på do. Her kan det skje ulykker.

Les også: Romfolkets velgjører nekter å snakke med mediene

– Merker at det mangler toalettfasiliteter

Toaletter romleir

Disse to toalettene ble kjørt opp til romleiren mandag.

Foto: Irina Henriksen Tjelle / NRK

Foreløpig har leiren på Årvoll bare fire tilgjengelige toaletter til de godt over hundre personene som har slått seg ned der.

– Man begynner å se konsekvensene av at det ikke er nok toaletter der, det begynner å bli ubehagelig for de som bor rundt, forteller Arnesen.

– Det har heller ikke tilgang til vann i leiren. Løsningen har vært å forsyne seg av vannslangene i hagene rundt, noe som naturligvis er ubehagelig for hageeierne i området.

Les også: Har fryktet aksjoner mot romleiren

Bekymret for barna

Fungerende bydelsdirektør, Kristin Enstad, sier bydelsutvalget er spesielt opptatt av barnas rettigheter.

– På møtet i dag avklarte vi blant annet hvilke rettigheter folk har krav på i en nødsituasjon, særlig med tanke på barna.

– Vi har fått mange bekymringsmelinger fra naboer, de fleste av dem i forhold til barnevern.

Bydelsutvalgsleder Steinar Arnesen håper campen blir oppløst så fort som mulig:

– Dette er jo ingen regulert campingsplass, så det er mange forhold som gjør at vi håper vi kan få avsluttet dette.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.