Hopp til innhold

Romfolket ikke velkomne i kirken

Kirken sier de håper at romfolket vil flytte frivillig, og at de kun har gitt dem tillatelse til å bo der i en kort periode.

Miclescu Selejan, Nicolae Cáldáraru representerer romfolkleiren

Miclescu Selejan og Nicolae Cáldáraru som representerer romfolkleiren sier til NRK at de har blitt lovet en ny plass å oppholde seg.

Foto: Emilie Christin Hellberg / NRK

Kirkeverge i Oslo Robert Wright

Kirkeverge i Oslo Robert Wright.

Foto: Emilie Christin Hellberg / NRK
Romfolkets teltleir utenfor Sofienberg kirke

Romfolkets teltleir utenfor Sofienberg kirke.

Foto: Marianne Holden/NRK

– Vi hadde en grei og ryddig samtale. Kirken forholder seg til hvordan kommunen vil løse dette. Vi håper at romfolket vil flytte frivillig. Teltleiren er noe vi har gitt tillatelse til i en kort periode.

Det sier kirkeverge i Oslo Robert Wright til NRK.no på vei ut av et møte mellom bydelsrepresentanter, frelsesarmeen, bymisjonen og Kirken for å drøfte situasjonen etter at rundt 200 romfolk beleiret Sofienberg kirke.

– Vi føler kirken forstår oss

Romfolket som camper utenfor Sofienberg kirke sier de har blitt lovet en ny, trygg plass hvor de kan oppholde seg.

– Vi er på god vei til å finne en løsning. Vi føler endelig at kirken og de andre på møtet forstår poblemet vårt, forteller Miclescu Selejan og Nicolae Cáldáraru som representerer romfolkleiren.

– De på møtet har lovet å finne et annet sted hvor vi kan være. Vi ønsker å være trygge uten å blir trakassert av politiet, sier de videre.

LES: Romfolket har slått leir ved Sofienberg kirke i Oslo

Kommuneoverlege, smitteoverlege og bydelsoverlegen for Sagene bydel sjekket helseforholdene i teltleiren etter møtet.

Politiet og byrådet vil fjerne leiren

Både politiet og byrådet i Oslo har gitt uttrykk for at bør leiren fjernes. Tirsdag ettermiddag var byrådslederen og ledelsen i kirken i møte for å diskutere situasjonen på kirkens område.

– Vi kommer til å sende inn våre fagfolk innen helse- og smittevern. Vi skal bistå kirken i arbeidet med å vurdere hvor lenge en slik leir kan være der, og når og hvordan den bør avvikles, sa byrådsleder Stian Berger Røsland til NRK i går ettermiddag.

Mandag toget rundt 40 varebiler og personbiler registrert i Bulgaria og Romania inn på plassen foran Sofienberg kirke.

Gruppens tillitsmann, Nicola Kaldararu, forklarer at de føler seg trakassert av det norske politiet etter at politiet i forrige uke gikk til aksjon og ryddet Vaterlandsparken i Oslo sentrum for uteliggere.

LES OGSÅ: Fabian Stang vil ha tiggerforbud

Romfolk beleiret Sofienberg kirke

Rundt 200 romfolk beleiret Sofienberg kirke.

Foto: Stig Jaarvik / NRK