Hopp til innhold

Oslo danker ut Bergen som regnhovedstad

Elendig junivær har gjort at Oslo har kapret tittelen som Norges regnhovedstad fra vanligvis så våte og regntunge Bergen.

Regnvær i Oslo i juni

Oslo hadde 20 regndager i juni, mens Bergen bare hadde ni.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

– I juni har vi fått en del lavtrykk som har klart å lure seg inn fra en østlig retning. Det er i utgangspunktet ikke gunstig for Østlandet, men gunstig for Vestlandet. Når det ikke har vært slik har Oslo hatt bygevær og der har vært ustabilt.

Det sier statsmeteorolog og bergenser Håkon Mjelstad, som har emigrert fra den tidligere regnhovedstaden. Det skulle han ikke ha gjort, dersom det var stabile, solrike sommerdager han lengtet etter.

Hør «værdebatten» mellom ordførerne i Bergen og Oslo lenger ned i artikkelen.

Dobbelt så mange regndager i Oslo

En oversikt fra Meteorologisk institutt viser at Blindern hadde 20 dager med regn i juni. Bergen derimot hadde bare ni regndager, men Meteoroligisk institutt i Bergen teller kun dager med mer enn en millimeter nedbør.

– Vestlandet er fantastisk i fint vær. Men Vestlandet i drittvær, som jeg kaller det, det savner jeg ikke. Men jeg trenger ikke drittvær her heller, ikke misforstå, sier Mjestad, som nekter for at han er klimaflyktning.

– Hvor mye regn tåler oslofolk i forhold til bergensere?

– Nå er det mange som bor i Oslo som ikke er fra herfra eller fra Østlandet, så det er mange i hovedstaden som tåler mye regn. Jeg vil jo påstå at vi tåler det som har kommet nå også, det er ikke så mange som har klaget på nedbør.

Har dårlig samvittighet for tittelstjelingen

Fabian Stang

Fabian Stang.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Trude Drevland

Trude Drevland.

Foto: Odd Arne Olderbakk/NRK

I Oslo falt det 93,8 millimeter nedbør forrige måned. Det er 144 prosent av det som er vanlig i juni. Bergen hadde 54,7 millimeter, som er 41 prosent av vanlige.

Ordfører i Oslo og nedbørskonge Fabian Stang (H) synes ikke den nye tittelen bare er positiv.

– Jeg får jo skrekkelig dårlig samvittighet overfor bergenserne hvis vi stjeler denne tittelen også. Jeg håper at været snur i juli, og at solen skinner i Oslo og Akershus, sier Stang.

Bergensordfører Trude Drevland fra Høyre tror ikke bergenserne har problemer med å la Oslo overta regnhovedstadtittelen, mens de nyter finværet.

– Hvis det er mulig, blir vi enda lettere å omgås. Vi synes livet er enklere å leve i godvær.

– Har dere gjort noe spesielt for å kvitte dere med regnværet?

– Vi bergenspolitikere har full styring på byen, men hva gjelder været har vi forstått at det må vi overlate til andre - ellers kan vi få en belastning vi ikke kan håndtere, sier Drevland.

Aktive i regnet

Fabian Stang er imponert over at Oslos innbyggere ikke har stengt seg inne i det dårlige sommerværet.

– Jeg er for eksempel ganske imponert over festivalpublikumet, som er ute selv om det regner. Oslofolk kan bruke regnværsdagene, sier Stang.

Hør hva ordførerne har å si om regnværet.


Bergensordføreren er ikke like imponert.

– Bergenserne har de største konsertene og de flotteste artistene, og vi har aldri tenkt på hva slags vær det var da vi hørte på dem. Gleden av å oppleve ting i en så vakker by som Bergen holder i grunnen for oss, sier Drevland.

Skal ikke klage om regnet kommer tilbake

Ordføreren som opprinnelig er fra Melbu i Vesterålen, har bodd i Bergen i 32 år. Sommeren skal tilbringes på hjemstedet, og hun lover ikke å klage på bergensværet dersom det skulle bli mer fuktig når hun har feriert fra seg.

– Hvis været endrer seg, så skal jeg overhodet ikke gråte hverken på radio eller til hverdags, sier Drevland.

Selv om bergenserne kan glede seg over regnfrie dager, kommer de ikke til å få besøk av Fabian Stang.

– Bergen er en fantastisk flott by. Jeg synes den er et bra supplement, men det er i hovedstaden det skjer.

Likevel har høyrepolitikeren rømt hovedstaden, til fordel for Bamble i Telemark.

– Det aller beste med å feriere utenfor Oslo er at man gleder seg veldig til å komme hjem igjen.