Hopp til innhold

Slik blir det nye universitetet i Ås

Etter milliardsprekk og høylytt krangling er planene klare.

I 2008 vedtok Stortinget at Norges veterinærhøgskole, Universitetet for miljø- og biovitenskap og Veterinærinstituttet skulle slås sammen til et nytt universitet på Ås.

Vedtaket skapte stor debatt, og flere ansatte ved Veterinærhøyskolen var mot at utdanningsinstitusjonene skulle slås sammen. I tillegg ønsket Universitetet i Oslo en sammenslåing så raskt som mulig, mens Veterinærhøyskolen ville vente til de nye lokalene på Ås stod ferdig.

Savner mer plass

Og nå er de ett skritt nærmere. Torsdag la Statsbygg frem planene til nybygget for Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet.

– I utgangspunktet hadde vi en prosess hvor vi tegnet den ideelle veterinærhøgskolen, og det har vi måttet kutt ned med 5000 kvadrat. Så det er de 5000 kvadratmeterne vi savner, sier leder for institutt for produksjonsmedisin, Olav Reksen.

De ansatte frykter nå de ikke vil få nok plass på det nye skoleområdet.

– Vi skulle ønske vi hadde mindre felleskontorer,og flere enkeltkontorer. I tillegg til flere fleksible laboratorier enn det legges opp til i dag, mener Reksen.

I går ble det klart hvordan den nye campusen skal se ut. 63 000 kvadratmeter med laboratorier, klasserom, kontorer og klinikker skal bygges på jordet, nord for dagens universitet.

Tror på prosjektet

Prosjektdirektør i Statsbygg, Erik Antonsen, mener de har fått til mye.

– Vi er veldig godt fornøyd med effektiviteten av selve bygget. Vareflyten og flyten av dyr internt i bygget, er blitt veldig bra.

Selv om forskerne får mindre plass enn det de har i dag, mener han at det nye bygget vil være effektivt og moderne med lyse kontorarealer.

Instituttlederen mener at mulighetene for å isolere ved et eventuelt smitteutbrudd, som for eksempel salmonella, vil bli enklere i de nye lokalene. Reksen mener det er positivt.

Skal legges frem for Stortinget

Kostnadsoverslaget var da 3,2 milliarder 2012-kroner, men samlokaliseringen har senere fått en prislapp på 4,7 milliarder kroner.

Etter at departementet har fått overlevert planene, skal regjeringen legge frem prosjektet for Stortinget.