Hopp til innhold

Advarer mot å glemme gjengene

Tidligere Young Guns-medlem Elyas Mohammed mener politiet ikke jobber nok mot kriminelle gjengmiljøer i Oslo.

Skytedrama på Aker Brygge

En skyteepisode i folkemengden på Aker brygge i 2006, førte til at politiet i Oslo satte økt fokus på gjengmiljøene. Nå har prosjektet blitt integrert i seksjon for organisert kriminalitet, og de øremerkede midlene er halvert.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Når miljøet er blitt roligere, og man ikke har hørt noe fra gjengmiljøet, da bruker man ressursene et annet sted. Men det de glemmer, er at når man har klart å forebygge det, får det er blitt stabilt, så må man holde det slik, sier Mohammed.

– Lett å få tak i våpen

Elyas Mohammed.

Elyas Mohammed var medlem i Young Guns.

Foto: NRK / NRK

På slutten av 80-tallet gikk Mohammad selv rundt med våpen og opplevde grov vold sammen med kompisene i den kriminelle gjengen Young Guns.

Da storebroren hans ble drept i 1989, var det en av faktorene som førte til at han ville ut av gjengen. I dag er han bekymret for at unge i gjengmiljøene ikke blir fulgt godt nok opp av politiet.

– Det er stort sett veldig, veldig lett å få tak i våpen, advarer han.

Gjengprosjekt siden 2006

Etter flere skyteepisoder på offentlig sted, opprettet politiet en egen prosjektgruppe i 2006 som jobbet mot gjengmiljøet. I dag er prosjektet avviklet og integrert i seksjon for organisert kriminalitet.

– For å kunne opprettholde freden i byen, så er gjengprosjektet veldig viktig, sier Mohammed.

Og det er flere enn Mohammed som er bekymret. Justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, mener politiets satsning ikke er god nok.

– Jeg er redd for at oppmerksomheten ikke blir like god og sterk rundt de gjengmiljøene som vi må ta alvorlig fremdeles, sier Bøhler.

Satser fortsatt, sier politiet

Anfinn Gjengedal

Politimester i Oslo politidistrikt Anstein Gjengedal.

Politimester i Oslo politidistrikt Anstein Gjengedal mener man ikke kan drive prosjektbasert over lengre tid, og at det er bedre at gruppa nå er integrert i seksjon for organisert kriminalitet.

– Det kan jo gjøres like godt i en linjeorganisasjon som i et prosjekt. Gjengsatsingen er fortsatt en oppgave for oslopolitiet, sier Gjengedal.

Men rundt en tredel av stillingene i seksjonen som jobber med organisert kriminalitet, står i dag ubesatte. Og politimesteren vil ikke love mer penger i neste budsjett.

– Det er alltid et spørsmål om prioriteringer. Dette er et prioritert område, men vi har også seks andre prioriterte områder.

Tidligere har politet fått seks millioner øremerkede kroner i året fra staten for å jobbe mot gjengkriminalitet. Nå er beløpet redusert til tre millioner.