Hopp til innhold

Oslo bystyre sier ja til OL

Oslo kommune går videre med arbeidet for å søke om å arrangere vinter-OL i 2022. Det bestemte Oslo bystyre onsdag ettermiddag.

Holmenkollen

Bystyret i Oslo gikk onsdag ettermiddag inn for å lage en OL-søknad for vinter OL i Oslo 2022.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Med 52 mot syv stemmer vedtok Oslo bystyre onsdag ettermiddag å gå videre med OL-søknaden. Det var medlemmer fra SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne som stemte imot forslaget.

– Over all forventning

President i Norges idrettsforbund er svært glad for vedtaket.

Børre Rognlien

President i Norges idrettsforbund, Børre Rognlien

– Det kunne ikke vært mer positivt enn det, det er over all forventning og i tillegg var det en veldig god debatt der også mindretallet uttrykte en rekke positive ting, sier Rognlien.

Idretts-Norge skal selv ta stilling til om Oslo skal søke OL under det ekstraordinære idrettstinget i Stjørdal lørdag.

Er du trygg på at idrettstinget nå vil si ja til å fortsette OL-prsessen?

– Nei, det er derfor vi har et ting for at idretten selv skal få bestemme. Nå forankrer vi for første gang en mulig søknad i selve tinget, så det blir veldig riktig og ryddig i denne store prosessen, sier Rognlien.

Hvis man får et positivt vedtak i idrettstinget må norsk idrett, Oslo kommune og staten sette seg ned og konkretisere skissen og prosjektet.

– Når vi vet hvordan dette skal se ut vil det bli søkt om statsgaranti og da må staten på banen. Vi må ha en samtale med staten i løpet av det neste halvåret, men fra idrettens side snakker vi om den formelle garantien og den ligger et år fram i tid, sier Rognlien.

– Glad for stort flertall

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Jeg er veldig glad for at det var et såpass klart flertall, det gjør at vi har den nødvendige bredden i det politiske miljøet i Oslo, som jeg mener er nødvendig for å kunne gå videre, både i forhold til å utforme søknaden, men også når man skal stille krav til staten om hvordan et slikt arrangement skal kunne finansieres, sier byrådsledet Stian Berges Røsland.

Røsland håper nå på en rask avklaring fra staten.

– På et eller annet tidspunkt trenger vi et svar fra staten om de synes Norge og Oslo bør søke om OL i 2022 eller ikke. Og vi må ha det svaret før vi kan sende noen søknad. Jo raskere svar vi får på det spørsmålet, jo bedre kan vi gjennomfølre det arbeidet vi nå skal gjøre framover, sier Røsland.

– For dyrt

Representantene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet snakket varmt for en OL-søknad i onsdagens bystyremøte, mens SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne var motstandere av forslaget.

Rødts Bjørnar Moxnes synes utgiftene til OL er for store.

bjørnar moxnes

Bjørnar Moxnes (Rødt) mener OL blir for dyrt.

Foto: NTB Scanpix

– OL er gøy, det er det ingen tvil om. Det er ikke derfor vi er imot, men det er altfor store utgifter knyttet til et arrangement som dette. Vi må ikke glemme at Oslo står foran store investeringer og en betydelig befolkningsvekst de kommende årene. Derfor trenger vi ikke flere prestisjeanlegg, sa Røds Bjørnar Moxnes i debatten, ifølge NTB.

Idrettskretsen har sagt ja

Oslo Idrettskrets sa lørdag ja til OL i Oslo, men vedtok samtidig en rekke forutsetninger for å gå inn for at Oslo søker om å få arrangere vinter-OL i 2022.

Hovedbetingelsen er at anleggene må komme lokalidretten til gode. Her er noen av presiseringene:

•Redusere underkapasiteten på idrettsanlegg i Oslo
•Øke befolkningens fysiske aktivitetsnivå
•Flest mulig nye OL-anlegg bygges i Oslo
•Finansieringsmodellen mellom stat og kommune gjør det mulig å fortsette utbyggingen av lokale idrettsanlegg i Oslo i tillegg til OL-anleggene
•Lokal barne- og ungdomsidrett får tilgang til OL-anleggene på samme måte som de får i de kommunale idrettsanleggene i dag
•Flere idretter enn vinteridrettene får plass i anleggene etter lekene