Hopp til innhold

Oslofolk spiller fulle på byen

Politiet forteller at grupper med unge innvandrermenn blåste grønt, selv om de kom sjanglende mot kontrollposten.

Uteliv

En del av de som lager bråk på byen i Oslo spiller fulle viser en omfattende alkotesting.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

En del av de som lager bråk på byen i Oslo spiller fulle. Det viser en omfattende alkotesting, der over tusen personer sa ja til å blåse i politiets alkometer.

Ifølge Aftenposten hadde rundt en tredjedel av testpersonene under 0,5 i promille og mange var helt edru.

– Spesielt gjaldt det en del unge innvandrermenn som kom hoppende og sprettende, skrålende og sjanglende – mot kontrollposten. Alkotesten viste i noen tilfeller at de hadde helt ned i null i promille, sier divisjonsleder Wictor Furøy ved Sentrum politistasjon til NRK.

– Kanskje skyldes det at foreldrene nekter dem å drikke, og at de er flaue for å fremstå som edru i den rølpete delen av utelivet ved rådhuset. Men vi møtte selvfølgelig også innvandrerungdom som har adoptert det norske drikkemønsteret, sier Furøy.

Vil teste igjen

Johnny Brenna

Prosjektleder Johhny Brenna er overrasket over resultatet.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Alkotestingen fant sted i Oslo sentrum i regi av kommunens SALUTT-prosjekt mot overskjenking. Oslo kommune avdekker hvert år mange tilfeller av overskjenking og at skjenkenivået er høyt.

– Jeg er litt overrasket over at snittpromillen kun var på 0,75. Det er ikke dette inntrykket man får når man går på byen, sier prosjektleder Johnny Brenna til NRK.

Likevel, nesten 29 prosent av testpersonene hadde mer enn 1,0 i promille.

– Rundt dette promillenivået passerer de fleste grensen som "åpenbart påvirket". Da sier alkoholloven at du skal nektes servering og adgang til utestedene.

Testen skal gjentas både sommer og vinter i årene fremover. Slik skal det måles om prosjektet for et tryggere uteliv er vellykket.