Hopp til innhold

Ny oppfinnelse skal gi deg riktigere holdbarhetsdato

Den norske oppfinnelsen «Keep-it» ble lansert i butikkene i dag. Den skal forhindre at du kaster for mye mat.

Holdbarhetsindikatoren Keep-it
Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Oppfinnelsen har tatt mer enn ti år å utvikle, og skal vise riktigere holdbarhetsdato på maten din ved å måle tid og temperatur samtidig.

Dermed kan du kanskje beholde kjøttdeigen i kjøleskapet noen dager lenger enn det datostemplingen sier.

Christian Salbu Aasland
Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Jeg har egentlig mest lyst til å sette meg i en campingstol og se på frysedisken i noen timer, sier en entusiastisk Christian Salbu Aasland.

Han er leder av selskapet som i ti år har jobbet på laboratoriet med å utvikle holdbarhetsmåleren Keep-it.

Mindre mat i søpla

Nordmenn kaster over 300 000 tonn spiselig mat i året, og det nye verktøyet, som er utviklet på Universitetet i Ås, skal hindre oss fra å kaste brukbare varer.

Holdbarhetsmåleren får med seg målinger hele veien fra produsent til forbruker.

– Det er en blå søyle som beveger seg mot høyre og teller ned hvor mange dager holdbarhet som er igjen på produktet, forklarer Aasland.

Ut i verden

– Jeg vil fortelle om Keep-it til kollegaer jeg møter i utlandet, sier Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han har stor tro på produktet, og håper å selv kunne bidra til at den lille oppfinnelsen når ut i verden.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Lederen selv håper på at Keep-it vil nå langt utenfor landets grenser.

– Det vil jo være utrolig morsomt hvis jeg om ti eller 20 år kan gå på nettet og lese om store norske oppfinnelser, også ser jeg bindersen, ostehøvelen og min Keep-it, smiler Aasland.

Foreløpig er det kjøttdeig fra Nordfjord Kjøtt som selges med holdbarhetsmåleren.