Hopp til innhold

Under halvparten har gitt frivillig DNA-prøve etter voldtekt

Under halvparten av de 200 som er innkalt til å avgi en frivillig DNA-prøve i forbindelse med voldtekten på Hellerud i fjor, har meldt seg for for politiet.

Polititegning av voldtektsmann i Hellerudveien i Oslo

Selv om politiet har gått ut med en tegning av gjerningsmannen er han fortsatt på frifot.

Foto: Politiet

Det var etter en overfallsvoldtekt på Hellerud i fjor høst at politiet sikret seg DNA-spor, som knyttet gjerningsmannen til minst tre voldtekter.

Politiet frykter gjentagelser, og i jakten på forbryteren har Kripos sendt ut brev med oppfordring om å ta en DNA-test til 200 menn i området rundt Hellerud.

– Dette er en utelukkelsesetterforskning som vil gjøre arbeidet lettere når vi driver med andre etterforskningsskritt, sier politiadvokat Cecilie Lilaas Skari.

Ingen er mistenkte

Cecilie Lilaas-Skari

Cecilie Lilaas Skari.

Målet er å utelukke folk i jakten på gjerningsmannen, men under halvparten av dem som har blitt spurt, har avgitt en DNA-prøve.

Politiadvokaten vil ikke spekulere i årsakene til hvorfor folk velger å utebli, men understreker at de som velger å ikke møte ikke trenger ikke må bekymre seg for å bli mistenkte i saken.

– De er ikke mer mistenkt enn andre. Dette er frivilligbasert prosjekt, og vi respekterer at folk ikke ønsker å møte, sier Skari

Redd for at DNA-profilen lagres

Flere NRK har snakket med ville vært motvillige til å avlegge DNA-prøve av frykt for at profilen deres skal lagres og kunne brukes i andre saker, men det har politiet ingen myndighet til.

Politiet kan heller ikke kreve at de som ikke møter MÅ avlegge en prøve.

– Politiet kan ikke foreta noen form for registrering av dette. Vi har ikke tilgang til materialet etter at vi har brukt det i denne saken, sier Skari.

– Hvordan kan folk være sikre på det?

– Det er slik loven er lagt opp, og vi forholder oss til loven.

Kan utvide søket

Politiet utelukker ikke at de vil utvide søket ved å sende ut enda flere brev i tiden framover og håper nå at så mange som mulig tar seg bryet med å avlegge prøven.

– Man henvender seg i resepsjonen hos Kripos. En etterforsker tar DNA-prøven, som er en vattpinne man bruker i munnhulen. Det går veldig raskt.