Hopp til innhold

Nobina får omstridt milliardanbud

Fredag signeres den omstridte busskontrakten i Oslo vest. Det fins ingen holdepunkter for korrupsjon, ifølge Ruter.

Ragnar Søegaard

Styreleder i Ruter, Ragnar Søegaard, sier de ikke ser noen grunn til å kansellere den omstridte anbudsavtalen om bussruter på Oslo vest.

Foto: E-Co Energi

Ruters styre tok den endelige avgjørelsen på en ekstraordinær styrekonferanse fredag formiddag.

Vi besluttet å opprettholde tildelingen av bussanbudet Oslo vest til Nobina,sier styreleder Ragnar Søegaard.

– I samråd med våre juridiske rådgivere vurderer vi det slik at det ikke er saklig grunnlag for avvisning av anbudet.

9. januar kåret Ruter-styret Nobina til vinner. Anbudsprosessen var sterkt omdiskutert fordi Ruter kastet det kommunalt eide busselskapet Unibuss ut av konkurransen på grunn av korrupsjonssiktelsene i Unibuss.

Det slo derfor ned som en bombe at en ansatt også i Ruter ble siktet for korrupsjon dagen etter styremøtet. Saken ble ikke bedre da Ruter innrømmet at den korrupsjonssiktede Ruter-medarbeideren hadde vært involvert i nettopp Oslo vest-anbudet.

Flere har tatt til orde for at anbudet må stanses før kontrakten formelt signeres. Blant dem er partiet Rødt og Oslo Sporveiers Arbeiderforening.

Korrupsjon i Oslo vest?

Denne uka ba kommuneadvokaten om at Oslo kommune som majoritetseier i Ruter avklarte om det har skjedd korrupsjon i forbindelse med Oslo vest-anbudet.

- I tråd med råd jeg har mottatt fra kommuneadvokaten, vil jeg henstille til styret om å avklare betydningen mot den ansatte i forhold til anskaffelsen, sa samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) i sin korrupsjonsredegjørelse for Oslo bystyre onsdag.

- Jeg vil dessuten be styret vurdere om det er grunnlag for å stanse anbudet, sa Elvestuen.

Det har altså styret nå gjort uten å ha funnet noe mistenkelig.

Under etterforskning

Saken er fortsatt under politietterforskning og intern granskning, og styreleder Ragnar Søegaard opplyser at Ruter har konferert både med politiet og med korrupsjonsjeger Erling Grimstads selskap BDO, som står for den interne granskningen.

Også tre klager på anbudsprosessen fra konkurrentene Unibuss, Norgesbuss og Boreal er avvist. Ruter og Nobina skriver under kontrakten fredag klokka 13. Den er verdt over to milliarder kroner hvis alle opsjoner på forlengelse blir benyttet.