Hopp til innhold

Flere demonstranter bruker vold

Politiske aktivister på venstresiden har blitt mer voldelige det siste halve året, ifølge en rapport fra Oslo-politiet.

BLITZ

I mars i fjor demonstrerte flere hundre personer i Oslo sentrum mot den nynazistiske gruppa Slavisk Union. Demonstrasjonen kom ut av kontroll og to personer ble pågrepet av politiet.

Foto: Erik Engen / NRK

Vold i forbindelse med demonstrasjoner er blitt en mer akseptert metode blant aktivister fra Blitz, står det i en fersk trendrapport fra Oslo politidistrikt.

Og eksemplene er flere. I mars i fjor demonstrerte flere hundre personer i Oslo sentrum mot den nynazistiske gruppa Slavisk Union. Demonstrasjonen kom ut av kontroll og to personer ble pågrepet av politiet.

Et år tidligere kunne slike demonstrasjoner samle 30-40 aktivister, nå samler de 100 til 120. Og det var flere lignende demonstrasjoner, mener seksjonsleder for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Einar Aas.

Politiinspektør Einar Aas

Einar Aas mener kampen mellom to miljøer er årsaken til konfliktene i fjor.

Foto: NRK

– Det var demonstrasjoner hvor det ble kastet stein og skutt opp raketter i tett befolkede områder. Det kan vi ikke akseptere.

– Konfliktnivået toppet seg

Politiet mener personer fra Blitz og en gruppe som kaller seg Antifascistisk Aksjon var mest voldelige i fjorårets demonstrasjoner.

Gruppene mente at østeuropeerne forsøkte å rekruttere flere til et nynazistiske miljø. Kampen mellom de to gruppene og nynazistist-miljøet var ifølge Aas årsaken til at konfliktnivået toppet seg.

– Blitz fikk en motstander de kanskje hadde savnet en stund. Når man får disse fiendebildene så fører det ofte til konflikter.

NRK fikk ingen fra Blitz-miljøet til å kommentere politiets utsagn, men leder ved Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, mener de aller fleste demonstrasjoner i Norge foregår fredelig.

Men da østeuropeiske nynazister forsøkte å etablere seg i et tatoveringsstudio i nærheten av Blitz-huset forstår hun at konflikten eksalerte.

– Når det gjelder Slavisk Union gjennomførte Blitz en vellykket demonstrasjon. Den resulterte i at Slavisk Union aldri fikk etablert seg i Oslo, sier Partapuoli til NRK.

Bekymret for høyreekstreme

Til tross for at demonstrantene har blitt mer voldelige, mener politiet at faren for konfrontasjoner er i ferd med å bli mindre.

Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter,

Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk senter mener de fleste demonstrasjoner i Norge i dag er fredelige.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Partapuoli ved Antirasistisk senter er derimot bekymret for at aktivister på høyresiden kan få økt rekruttering når ytterligående islamister blir mer synlige.

Hun mener Norge har et lite høyre-ekstremt miljø og heller ikke et veldig godt organisert islamistisk miljø.

– Inntil videre er vi heldige, men vi kan ikke være så naive å tro at det skal fortsette å være slikt til evig tid. Derfor er det viktig å være på vakt, særlig med tanke på demonstrasjonen som er vaslet i Oslo fredag ettermiddag.