Hopp til innhold

Langemyhr er frikjent for bedrageri

Byggmester Harald Langemyhr er frikjent for bedrageri mot Oslo kommune.

Harald Langemyhr sammen med sine forsvarere i Oslo tingrett

Byggmester Harald Langemyhr, her sammen med sine forsvarere i Oslo tingrett.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Torsdag formiddag falt dommen mot byggmester Harald Langemyhr fra Tønsberg.

Han har vært tiltalt for millionsvindel og grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Nå er han og medtiltalte Rafal Garan i Oslo tingrett frikjent for samtlige bedragerianklager mot Oslo kommune.

I dommen heter det at retten ikke kan se at det er ført bevis for at byggherren ble bedratt av Harald Langemyhr, verken for arbeid knyttet til utvendig betong, innvendige pussarbeider eller rehabilitering av taket ved sykehjemmet.

Kritisert allerede i 2008

Det har gått fire år siden arbeidstilsynet avdekket kritikkverdige forhold i Langemyhrs firma. Under arbeidene med Økern sykehjem og Sinsen barnehage skal polske arbeidere ha arbeidet altfor mye for altfor lav lønn.

– Han ledet arbeidet på stedet, og var, slik vi ser det, en viktig brikke i å få gjort arbeidet på det vi mener er en straffbar måte, har aktor Frank Grimstad Jensen tidligere forklart.

Etter en omfattende etterforskning ble Harald Langemyhr tiltalt for å ha svindlet Oslo kommune for 18,4 millioner kroner, ved å ta betalt for mer arbeid enn det som ble utført.

Aktoratet forandret i november beløpet til 12,5 millioner kroner.

Falske timelister

I tillegg bodde de polske arbeiderne trangt og dyrt i bygg som var ment som hvilebrakker.

Da forholdene ble undersøkt begynte de polske arbeiderne å fortelle om hvordan de skal ha ført timelister for mange flere timer enn det de i virkeligheten arbeidet.

Brudd på arbeidsmiljøloven

Tingretten har funnet Harald Langemyhr og Byggmester Harald Langemyhr AS skyldig i brudd på arbeidsmiljøloven, ved at firmaet lot flere enn to arbeidere bo i relativt trange brakker

Langemyhr AS er dømt for innkvarteringen av arbeidere i trange brakker til en bot på 50 000 kroner. Videre ble firmaet dømt til å betale et likt beløp i inndragning for det samme forholdet.

Saken fortsetter under bildet

Harald Langemyhr

Oslo kommunes Omsorgsbygg stengte den omstridt byggeplassen på Økernhjemmet i Oslo der polske arbeidere jobbet og og levde under uverdige forhold.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Aktor krevde 4 år

Aktor har ment at byggmesteren burde dømmes til fire års fengsel.

Aktoratet sa i Tingretten i november at Langemyhrs selskap også bør dømmes til en bot på en halv million kroner for brudd på arbeidsmiljøloven.

Erklærte seg ikke skyldig

– Min klient stiller seg uforstående til tiltalen. Han vil renvaske seg under hovedforhandlingen i Oslo tingrett, sa Langemyhrs forsvarer, Bjørn Stordrange i 2010.

Langemyhr erklærte seg ikke skyldig da rettsaken startet i høst, og over 100 personer skal ha vitnet i rettsaken.

Kritiseres for ensidig etterforskning

Av domspremissene kommer det frem at retten mener politiets etterforskning i denne saken har lid av en viss ensidighet.

Retten mener at politiet på et tidligere tidspunkt burde innsett at bevismaterialet rundt bedragerianklagene ikke kunne lede til en fellende dom.

Retten slutter seg dermed til kritikken fra forsvarerne om at påtalemyndigheten i denne saken har vært preget av et “tunnelsyn” i den forstand at man har latt seg ukritisk påvirke av de sterke anklagene fra enkelte polske arbeidere, og på denne måten ikke i tilstrekkelig grad å ha bidratt til sakens opplysning.

– Man har unnlatt å innhente relevant bevis i saken, blant annet ble ikke Langemyhr avhørt den tiden han satt varetektfengslet. I tillegg har man satt sin lit til enkelte polakker som har hatt som motiv å sverte Langemyhr, sier Stordrange til NRK.