Hopp til innhold

Adecco-sykehus ut på anbud igjen

Byrådet har bestemt at Ammerudlunden sykehjem skal ut på anbud igjen knapt ett år etter Adecco-skandalen.

Ammerudlunden sykehjem

Da Adecco-skandalen sprakk ble det klart at enkelte ansatte ved Ammerudlunden jobbet 84 timer i uken uten overtidsbetaling.

Foto: NRK

Siden februar i fjor har det kommunale foretaket Omsorg Oslo drevet Ammerudlunden sykehjem etter at det ble avslørt at Adecco lot ansatte jobbe doble vakter uten overtidsbetaling.

Les: Sykehjems-suksess driver ulovlig | Ønsker flere private sykehjem | – Lege ble skviset ut fordi hun ikke ville jobbe mer enn 80 timer i uken | Byrådet vil granske Adecco

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes.

Nå har byrådet bestemt at sykehjemmet skal legges ut på anbud igjen så snart som mulig.

Bjørnar Moxnes fra Rødt mener byrådet svikter både ansatte og eldre.

– Vi har fått dokumentert at fem av seks private sykehjem i Oslo bryter arbeidsmiljøloven og at de ansatte har dårlig arbeidsforhold. Det er helt åpenbart at hvis de ansatte mistrives på jobben, så får eldre også et dårligere tilbud, sier Moxnes.

Ikke overrasket over Rødts reaksjon

Aud Kvalbein

Aud Kvalbein.

Foto: KrF

I februar i fjor avslørte NRK at de ansatte ved Ammerudlunden jobbet opptil 84 timer i uka uten overtidsbetaling, og flere sov i bomberommet i bygningen.

– Da Adecco brøt kontrakten med kommunen i fjor, så overtok Omsorg Oslo KF. Forutsetningen da var at dette skulle være midlertidig, og at man skulle sette driften ut på anbud igjen snarest mulig, sier eldrebyråd Aud Kvalbein.

Hun er ikke overrasket over Moxnes uttalelse.

– Rødt er jo prinsipielt imot at andre enn kommunen, og noen få ideelle aktører, kan drifte sykehjem. De brukerundersøkelsene vi har viser at veldig mange er fornøyd med driften på de private sykehjemmene.

Vil ha en balanse mellom kommunalt og privat

Etter at byrådet har utredet saken juridisk har de kommet frem til at tiden er moden for å legge sykehjemmet ut på anbud igjen.

– Vi synes det er viktig at det er en blanding av driftere. Det er i samspillet mellom disse at vi kan få en god kvalitetsutvikling på sykehjemmene i Oslo kommune.

Les: - Må si opp kontrakten med Adecco | Sier opp avtalen med Adecco | Byrådet vil granske Adecco | Direktøren for Adecco Helse går av

Moxnes er uenig.

– Vi har sett hvor ille det gikk på Ammerudlunden for ett år siden. Nå vil byrådet igjen la et kommersielt selskap ta over driften av sykehjemmet, og det mener vi er dårlig for de eldre og de ansatte.

– Oslo kommune er nå veldig opptatt av og i full gang med bedre kontraktoppfølging, sier Kvalbein.

Vil unngå dårlig rykte

Eldrebyråden opplyser også at det er mest korrekt å legge Ammerudlunden ut på anbud.

Hun forteller at Oslo kommune bestemte seg for å sette noen kommunale sykehjem på anbud for rundt ti år siden. Da ble Omsorg Oslo KF dannet fordi det var viktig for de ansattes organisasjoner at kommunen selv la inn et interntilbud.

– Dersom Omsorg Oslo KF får en langsiktig kontrakt på Ammerudlunden uten at andre får prøve seg på det samme, så kan det oppfattes som at de får en offentlig støtte og en fordel som andre ikke får. Det vil være ødeleggende for Omsorg Oslo, sier Kvalbein.